• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smena Dinkića nije nam poljuljala finansije

Smena ministra ekonomije Mlađana Dinkića u Vladi Srbije nije ugrozila stabilnost finansijskog tržišta u Srbiji.

To je očigledno na primerima reagovanja deviznog kursa i berzanskih indeksa, a prema oceni domaćih analitičara na domaćem tržsistu ne treba ni očekivati potrese i neće se dogoditi ništa šokantno posle odluke srpskog premijera da smeni Dinkića.

Prema podacima centralne banke, dinar će u sredu, 16. februara, oslabiti prema evru za 33 pare ili 0,32 odsto i iznositi 103,6504 dinara za evro, što nije prevelika dnevna oscilacija kursa, pri čemu treba imati u vidu i da Narodna banka Srbije (NBS) nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Indeksi Beogradske berze juče su, kao i u petak 11. februara, pretrpeli minimalni pad vrednosti - BELEX15 za 0,04 odsto, na 774,67 indeksnih poena, a BELEXlajn za 0,05 odsto, na 1.435,07 indeksnih poena.

Prema izveštaju Berze, trgovanjem akcijama preduzeća je ostvareno 162,9 miliona dinara, što je 13 miliona dinara više nego u petak.

Nakon smene Dinkića neće se desiti velika pomeranja na finansijskom tržištu, izjavio je Tanjugu glavni broker brokersko - dilerske kuće "Sinteza invest grup" Nenad Gujaničić, koji procenjuje da bi posle smene Dinkića investitori mogli da budu suzdržani od trgovanja na Beogradskoj berzi, ali tu ne treba očekivati velika pomeranja.

Izuzev ukoliko ne dođe do pada vlade, što bi, po njemu, moglo negativno da se odrazi na berzanske indekse.

Prema njegovim rečima, strani investitori su bili veoma aktivni na berzi u prva dva meseca ove godine i indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je porastao za skoro 20 procenata, tako da se može reći da je ovo najbolji početak na berzi još od 2007. godine.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je premijer dobro postupio pokretanjem razrešenja ministra Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića i ocenio da su ovakvi potezi trebali da se dogode i ranije kad god je dolazilo do sukoba ministara u Vladi Srbije.



"Ova njihova svađa nije dobra za funkcionisanje vlade i mislim da je pametno to što je uradio Cvetković", rekao je Kovačević Tanjugu, ocenjujući da je to konstruktivan potez čiji je cilj da se postigne funkcionalnost vlade.

On nije hteo u ovom trenutku da daje bilo kakve prognoze o tome da li je ova situacija uvod u ekonomsku nestabilnost zemlje.

I ekonomski analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović smatra da posle smene ministra ekonomije Mlađana Dinkića na tržistu neće biti potresa i da se neće dogoditi ništa šokantno.

"Na njegovo mesto doći će neko drugi i nastaviti, gde je prethodni ministar stao, a pošto je ovo predizborna godina ne očekujem veće turbulencije na tržištu", rekao je Đogović.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ne očekuje "ništa spektakularno" posle smene Dinkića, ali ne isključuje mogućnosti prevremenih izbora, a to ne bi bilo dobro po srpsku ekonomiju.

"Ne znam da li smenjivanje ministra Dinkića znači definitivan raskid između Demokratske stranke i G17 ili će neko vreme poslanici G17 ostati u Skupštini. Ako tako bude, za sad se ništa neće bitno u ekonomskom smislu promeniti. Ako taj raskol bude definitivan, to znači da ćemo ove godine imati izbore", kazao je on Tanjugu.

Ekonomista Centra za novu politiku Goran Nikolić ocenio je da je Srbija ekonomski dovoljno stabilna zemlja, tako da razrešenje ministra ekonomije i državnog sekretara u Ministarstvu finansija ne bi trebalo da izazove probleme u domaćoj ekonomiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image