• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF proćaskao i sa prosvetarima

Eksperti misije MMF i Vlade Srbije nastavili su danas razgovore oko revizije tekućeg aranžmana a gosti iz Vašingtona su razgovarali i sa predstavnicima sindikata prosvete o novom predlogu protokola o zaradama.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocenila je danas u razgovorima sa predstavnicima nekoliko sindikata zaposlenih u javnim službama u Srbiji da je neophodna reforma javnog sektora i da povišice plata budžetskih korisnika treba da budu usklađene sa utvrđenim fiskalnim pravilima.

Razgovorima sa misijom MMF-a prisustvovali su predstavnici sindikata prosvete, pravosuđa i Poreske uprave. Misija MMF-a boravi u Beogradu od 9. februara povodom sedme, poslednje revizije tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom koji ističe sredinom aprila ove godine.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je za agenciju Beta da su sindikati ukazali predstavnicima MMF-a da postoje očigledni dokazi da se značajan deo budžeta neracionalno troši i da u državnoj kasi ima novca za povišice plata budžetskih korisnika i penzija.

"I u slučaju da prihodi budžeta u 2011. godini budu u planiranim iznosima moguće su povišice plata veće nego što je ranije dogovoreno sa MMF-om", istakao je Erdelji i dodao da su se sindikati složili sa ocenom Misije MMF-a o neophodnosti reforme javnog sektora.

Predstavnici Vlade nisu prisustvovali današnjim razgovorima sindikata sa misijom MMF-a.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović je za Betu rekao da će u petak, 18. februara, zajedno sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović razgovarati sa sindikatima prosvete i da očekuje da konačno bude postignut dogovor o obustavi štrajka u školama.

Predsednik Granskih sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović je za Betu rekao da taj sindikat nije bio pozvan na razgovore sa Misijom MMF-a.

"Pozvani su samo 'vladini' sindikati koji nemaju reprezentativnost i koje je lako ubediti da nema novca za povišice plata prosvetnim radnicima", naveo je Živanović i istakao da sindikat "Nezavisnost" ne odustaje od štrajka.

Tri reprezentativna sindikata prosvete odlučila su da nastave štrajk skraćenjem časova jer na razgovoru u Ministarstvu finansija nije prihvaćen njihov zahtev da se plate u prosveti u 2010. godini povećaju 20 odsto.

Prosvetni sindikati štrajkuju od 28. januara. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio ranije ponuđeni protokol Vlade i doneo odluku o prekidu štrajka. Tim protokolom nije precizirano koliko će iznositi povišica plata prisvetnih radnika u ovoj godini, ali je navedeno da će uvećanje zavisiti od prihoda republičkog budžeta.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović je za Betu rekao da veruje uveravanjima predstavnika Ministarstva finansija da će prihodi budžeta biti veći nego što je planirano i da povišice mogu da očekuju svi zaposleni u javnim službama.

Pavlović je naglasio da je najbolje rešenje da sve škole obustave štrajk i da "neko mora da odgovara" što će đaci nadoknađivati izgubljene časove.

Smene ne smetaju MMF-u

Misija MMF nastavlja sa normalnim radom u razgovorima sa Vladom Srbije, u okviru sedme revizije tekućeg stend baj aranžmana, bez obzira na smene ministara unutar srpske vlade, rečeno je juče Tanjugu u Kancelariji stalnog predstavnika Fonda u Beogradu.

Na početku dvonedeljnih razgovora,Vlada Srbije i Misija MMF-a u ponedeljak su zajednički ocenili da su do sada sve revizije bile uspešne i da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline.

Zajednička ocena je i da povećanje zarada zaposlenih u Srbiji mora biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom zemlje.

Tokom razgovora predstavnika Misije MMF-a s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Jovanom Krkobabićem i ministrima finansija i rada i socijalne politike, Dianom Dragutinović i Rasimom Ljajićem, nagovešteno je da će se voditi razgovori o mogućnostima dalje saradnje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Premijer Cvetković upoznao je predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, ističući povodom pregovora sa predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, koji su u toku, da mogućnosti za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih moraju biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom.

Potpredsednik vlade i šef misije Albert Jeger zajednički su konstatovali da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline, koja bi bila i najčvršća brana stvaranju novih socijalnih slučajeva kao proizvoda nepoštovanja fiskalnih obaveza.

Uspostavljanjem čvrste fiskalne discipline obezbedila bi se stabilnost, kako ekonomskog sistema tako i održiv sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, ocenili su Krkobabić i Jeger.

Tokom sastanka Krkobabića sa delegacijom Misije MMF-a vođeni su razgovori o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i primeni reformisanog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Šef misije MMF-a za Srbiju posebno je istakao doslednost potpredsednika Krkobabića u realizaciji i primeni ovog Zakona i očuvanju dogovorenih principa penzione reforme.

U razgovoru je dotaknuta i mogućnost produženja aranžmana sa MMF-om.

Ministar Ljajić je sa delegacijom MMF-a razgovarao o novinama vezanim za pripremu i usvajanje novog zakona o socijalnoj zaštiti, paketu urgentnih mera za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u 70 najnerazvijenijih opština u Srbiji, kao i o aktima koje bi trebalo doneti kako bi se uskladile visine plata u javnim službama.

Novim zakonom biće povećani iznosi novčane socijalne pomoći za najsiromašnije, kao i njen obuvat, što će, uz čitav niz novih usluga koje predviđa ovaj akt, obezbediti minimum socijalne sigurnosti u narednom periodu, rekao je Ljajić.

Ministar je informisao Misiju MMF-a i o realizaciji paketa urgentnih mera za 70 najnerazvijenijih opština istakavši da će zahvaljujući tom programu na projektima lokalnih samouprava biti uposleno više od 500 ljudi, uglavnom iz kategorije socijalno ugroženih građana.

Govoreći o usklađivanju visine zarada plata u javnim službama, ministar Ljajić je istakao da to pitanje mora biti sistemski rešeno i da za to postoje dva modela.

Jedan model je donošenje sveobuhvatnog zakona za sve javne službe, u kom bi do pojedinosti bile regulisane visine zarada u svim granama javnog sektora.

Drugo rešenje je donošenje krovnog zakona, na osnovu koga bi, po istim pravilima, visine zarada u javnim službama bile regulisane podzakonskim aktima za svaku delatnost ponaosob, navedeno je u saopštenju.

Zvanični razgovori srpskih vlasti sa misijom MMF-a povodom sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, počeli su u ponedeljak plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije u Beogradu.

Misija MMF boravi u Beogradu od 9. do 23. februara u okviru sedmog, poslednjeg kvartalnog razmatranja rezultata ostvarenih u sprovođenju stend-baj aranžmana.

Biće obavljeni razgovori s predstavnicima Srbije u vezi sa najnovijim fiskalnim, monetarnim i platnobilansnim kretanjima, ispunjenju kriterijuma izvršenja za kraj 2010. godine, kao i realizaciji ciljeva ekonomskog programa dogovorenog sa jednom od najvažnijih svetskih finansijskih institucija.

Razmatraće se, takođe, i pitanje jačanja okvira za naplatu i restrukturiranje dugova preduzeća, koji bi trebalo da bude utvrđen do kraja februara ove godine.

Srbiji je aranžmanom s MMF, koji je potpisan u maju 2009. godine, odobren zajam od oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, od čega je do sada iskorišćeno oko 1,51 milijardi evra.

(agencija/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image