• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Bez posla u Srbiji ostalo 400.000 ljudi

Dosadašnje najpesimističnije procene broja ljudi koji su ostali bez posla u Srbiji kretale su se do 280.000 ljudi.

Od početka krize u Srbiji je bez posla ostalo 400.000 ljudi, a javni dug se približio cifri od 45 odsto BDP što govori u koliko se lošoj situaciji zemlja nalazi i u koliku bi dubiozu zapala ako bi se plate povećale za samo jedan odsto, rekli su predstavnicima sindikata stalni predstavnik i šef misije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik i Albert Jeger.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, koja je zajedno s kolegama iz Konfederacije slobodnih sindikata i Samostalnog sindikata predstavljala radnike na, kako kaže, sastanku koji je bio informativnog karaktera, istakla je za Danas da su oni bili „zatečeni podatkom“ o izgubljenim radnim mestima.

Podatak koji su sindikati imali nije prelazio cifru od 280.000. Rekli su nam da je izgubljeno 400.000 radnih mesta i da je taj podatak apsolutno tačan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htela da iznese u javnost, rekla Savić.

Ona je naglasila da je MMF rekao sindikalcima da mesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji da očekuje nove investicije, jer je klima za ulaganje „nestabilna“.

"MMF nam je rekao da se iz državnog sektora za zarade izdvaja oko 800 milijardi dinara, a za investicije 100 milijardi dinara i da taj jaz govori o tome koliko je stanje loše", napomenula je Savić.

Jedini apel MMF, tvrdi ona, bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smeju da idu budžetski deficit (4,1 odsto BDP) i javni dug (45 odsto BDP) jer veruju da bi mogao „da očuva stabilnost zemlje u ekonomskom smislu“.

"Složili smo se sa tim, ali samo ako bude socijalnog dijaloga između države, poslodavaca i sindikata. U suprotnom, ništa od toga“, rekla je Savić.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Milorad Mijatović rekao je za Danas da MMF ne vidi prostor u budžetu za bilo kakvo povećanje plata.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković naveo je da predstavnici MMF nisu protiv povećanja plata zaposlenima u obrazovanju, ali da to povećanje mora biti u okviru predviđenog budžeta.

Brajković je dodao da se predstavnici MMF „slažu da su plate u obrazovanju male“ i da „treba da se izvrši reforma u sistemu obrazovanja, ali da u tom domenu oni ne mogu da utiču na vladu“.

On smatra da se dodatnih dve milijarde dinara za povećanje plata zaposlenima u prosveti može obezbediti, pre svega, uštedama i preraspodelom sredstava unutar republičkog budžeta.

U razgovorima sa misijom MMF sindikati prosvetara ukazali na neracionalno trošenje para iz budžeta, rekao je Brajković.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image