• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate akcije Akcionarskog fonda - zakitite se

Akcionarski fond je na račune građana prebacio po sedam akcija, vrednih ukupno 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju jer sam fond još nije na Beogradskoj berzi.

Da bi se tim akcijama (od kojih svaka pojedinačno vredi 550 dinara) trgovalo na Beogradskoj berzi potrebno je, kako je objašnjeno, da Akcionarski fond koji je osnovan kao zatvoreno akcionarsko društvo pređe u otvoreno akcionarsko društvo.

"Taj postupak je u toku, zatim sledi procedura uključivanja tih akcija na berzu, što podrazumeva određeni vremenski rok da se sprovedu sve pripremne radnje", objasnio je u izjavi Tanjugu direktor sektora komunikacija u Agenciji za privatizaciju Dušan Belanović.

Akcionarski fond je koncipiran kao zatvoreno akcionarsko društvo i kao imovinu ima portfelj akcija firmi koje su već privatizovane, kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi su i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda.

Da se ne bi dogodilo da neko od građana dobije 'bolje' a neko 'lošije' akcije preduzeća čije su akcije u Akcionarskom fondu, utvrđeno je da svako ko na to ima pravo dobije podjednaku vrednost (malo od dobrih i skupljih, malo od lošijih i manje vrednih akcija) - izraženoj u sedam akcija nominalne vrednosti od 550 dinara.

Status zatvorenih i otvorenih akcionarskih društava u Srbiji trebalo bi da se na efikasniji način reši i donošenjem novog zakona o privrednim društvima, pa zbog toga nije isključena ni opcija da se sačeka donošenje tog zakonskog akta.

Prema ranijim najavama, osnovna ideja zakonskog rešenja je da se izbriše podela na otvorena i zatvorena akcionarska društva i da se pokuša rešiti status preduzeća na berzi koja su postala otvorena akcionarska drustva ne svojom voljom, već po osnovu Zakona o privatizaciji.

Rešenje za kojim se traga je da preduzeće (društvo) ostane na tržištu kapitala jedino ako želi da ostvari dve svoje misije - zato što hoće da prikupi sredstva - emitovanjem akcija ili obveznica ili želi da testira investicionu javnost i uspostavi kredibilitet sopstvenog poslovanja. Krajnji cilj je da se obezbedi zaštita investitora, ali i da se postojećim akcionarima pomogne da postanu investitori.

Stručnjaci podsećaju da su građanima akcije postepeno dodeljivane i oni na svom vlasničkom računu u Centralnom registru raspolažu i sa po pet akcija Naftne industrije Srbije.

Te akcije građani mogu da prodaju po zagarantovanoj ceni od 4,8 evra po akciji, po važećem kursu Narodne banke Srbije do dana do kada važi ponuda "Gaspromenjefta" odnosno do 16. marta, ili da ih prodaju na berzi gde je trenutna cena 491 dinar.

Građani su dobili i po jednu akciju aerodroma "Nikola Tesla" nominalne vrednosti 600 dinara i sedam akcija iz Akcionarskog fonda ukupne nominalne vrednosti 3.850 dinara.

Od ovih iznosa jedino im je zagarantovan iznos za akcije NIS-a, dok drugi iznosi nisu i zavise od ponude i potražnje na berzi.

"Najsvežiji" primer variranja cene na berzi su akcije Aerodroma koje su 7. februara vredele 700 dinara, da bi na jučerašnjem trgovanju jedna akcija vredela svega 430 dinara.

Ovome treba dodati i novčani iznos od 1.700 dinara po osnovu ranije prodatih besplatnih akcija, koji su građani dobili 6. januara prošle godine, na svojim tekućim računima ili drugim računima koje su prijavili u Pošti.

Da bi zaista bili sigurni šta sve imaju na računu, građani to mogu da provere na šalterima Pošte, gde takođe mogu da daju nalog za prodaju svojih akcija, osim za prodaju akcija iz Akcionarskog fonda, koje su im deponovane ali im još nisu na raspologanju za prodaju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image