• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolebanje valuta topi devizne rezerve NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su, zbog međuvalutnih promena, na kraju januara bile 140,5 miliona evra manje nego s kraja 2010. godine.

Usled, pre svega, međuvalutnih promena (delovi rezervi su u evrima, dolarima i dinarima), rezerve su u pomenutom periodu spale sa 11,26 milijardi evra na 9,86 milijardi.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, iznosile su na kraju januara 4,92 milijarde evra.

Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 458 odsto i istovremeno pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana januara iznosile oko 1,27 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su iznosile 11,13 milijardi evra.

Tokom januara ostvareni su prilivi u devizne rezerve NBS po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 26,8 miliona evra i po kreditima od Evropske investicione banke u iznosu 14,2 miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS tokom januara isplaćeno je 42,1 milion evra po osnovu ukupnih deviznih obaveza prema inostranstvu.

Januarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1,1 milijardi evra i bio je za 1,3 milijarde evra manji nego u prethodnom mesecu.

NBS je u toku januara samo jedanput intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu i to kupovinom pet miliona evra u cilju ublažavanja prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Dinar je u januaru nominalno ojačao prema evru za 0,9 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image