• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O minimalcu, ponovo, sledeće nedelje

Socijalno-ekonomski savet nije danas postigao dogovor oko minimalne cene rada kao ni oko prekida štrajkova u prosveti i zdravstvu.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić je kazao da je od početka krize u Srbiji, prema procenama koje im je saopštio Međunarodni monetarni fond (MMF) bez posla ostalo oko 400.000 ljudi, od čega 200.000 koji su radili "na crno".

On je najavio da će Savet o ekonomsko socijalno situaciji, štrajkovima i minimalnoj ceni rada raspravljati na sednici naredne nedelje.

Ljajić je kazao da nije došlo do približavanja stavova oko prekida štrajkova na današnjoj sednici na kojoj je prisustvovao i ministar obrazovanja Žarko Obradović, ali da je pokazana spremnost za socijalnim dijalogom i izrazio očekivanje da će kompromis biti postignut.



Ljajić je kazao i da je, kada je reč o minimalnoj ceni rada, Unija poslodavaca ostala pri stavu da se minimalna cena rada poveća sa 95 na 96 dinara po radnom času, dok Sindikat traži da se poveća na 105 dinara.

On je kazao i da Ministarstvo finansija pravi kalkulacije za koliko se može povećati minimalna cena rada a da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost te da će vlada, ukoliko se do sledeće nedelje sindikati i poslodavci ne dogovore, sama definisati minimalnu cenu rada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je kazao da ukoliko se ne dogovore nema svrhe da se tim pitanjem bavi Savet i da se to pitanje i formalno prenese u nadležnost vlade i dodao da Ministarstvo namerno odugovlači sa procenama.

On je kazao da poslodavci, prema njihovim procenama, za poreze i doprinose duguju državi oko 200 milijardi dinara a na pitanje gde vlada može naći novac za povećanje plata odgovorio da to nije briga sindikata i da je jedan od načina upravo u tome da naplati poreze i doprinose.

Savet je danas prihvatio prošireno dejstvo dva posebna kolektivna ugovora za zaposlene u oblasti građevine i poljoprivrede, koja su do sada važila samo za članove Unije poslodavaca.

Ljajić je danas kazao i da je rad Saveta, koji nije funkcionisao četiri meseca, odblokiran zbog "zajedničke muke koja ih je snašla jer je zemlja u dubokoj krizi".

On je kazao i da je formiran novi odbor koji će utvrditi reprezentativnost socijalnih partnera, kao i da je Orbović, koji je tražio da se proveri reprezentativnost, nakon toga, prihvatio predsedavanje Savetom.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta koji je počeo sa radom 2005. godine su Unija poslodavaca, SSSS i Sindikat Nezavisnost.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image