• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi jedu sve manje mesa?!

Potrošnja mesa u Srbiji zbog pada životnog standarda nikad nije bila manja i prošle godine je iznosila 34 kilograma po stanovniku, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Prema podacima PKS-a, u 2010. godini je najviše kupovana svinjetina, 14 kilograma po stanovniku, dok je potrošnja junetine bila četiri kilograma.

"Ako bi se popravio životni standard i povećala potražnja mesa imali bi nestašicu te namirnice zbog specifičnog načina proizvodnje jer je potrebno dve do tri godine da se stabilizuje tržište", rekao je saradnik Centra za naučno-istraživački rad PKS-a Vojislav Stanković.

U 2011. godini, kako je ukazano na skupu proizvođača mesa u PKS-u, ne treba očekivati rast stočarske proizvodnje jer država nije obezbedila dovoljno novca za podsticanje agrara.

Agrarni budžet ove godine je 2,6 odsto ukupnog republičkog budžeta i iznosi 22 milijarde dinara.

On je istakao da je predlog PKS-a da dve trećine agrarnog budžeta bude usmereno na stočarstvo dok bi ostatak trebalo raspodeliti pre svega na voćarstvo i provrtarstvo.

"Dobrom agrarnom politikom problemi u stočarstvu bi mogli da budu rešeni u periodu od tri do pet godina", rekao je Stanković i dodao da je prošle godine iz Srbije izvezeno 4.000 tona junetine, od čega 1.000 tona u Evropsku uniju.

Srbiji je određena kvota od 8.700 tona za izvoz junetine u EU, a godišnja potražnja tog tržišta je 600.000 tona junetina.

Potpredsednik PKS-a Stojan Jeftinić je rekao da je jednoj ruskoj firmi potrebno 8.000 tona junetine, što bi bila velika šansa srpskih klaničara da je stočarstvo u boljoj situaciji.

Proizvodači mesa su istakli da Srbija nema mogućnost da izveze tolike količine mesa jer je za to potrebno 32.000 grla stoke. Njihov predlog je da država, pored utvrđneih subvencija, omogući izvoznicima mesa da po povoljnim cenma dobijaju kukuruz iz robnih rezervi.

Direktor klanice Stokoimpeks iz Niša Vilotije Stojković rekao je da za izvoz mesa u EU i Rusiju ima zainteresovanih proizvođača, ali da zbog trenutne situacije u stočarstvu Srbiju ne shvataju kao ozbiljnog i konkurentnog partnera.

"Problem u stočarstvu je i siva ekonomija, odnosno ilegalni uvoz mesa sumnjivog kvaliteta iz Brazila koji je preplavio jug Srbije" rekao je Stojković.

Država, prema njegovim rečima, ometa osnivanje klastera proizvođača mesa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image