• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojna industrija izvozna sila Srbije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara.

Ministar je najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu.

"Ugovorom od 400 miliona dolara za izgradnju tri vojne fabrike na severu Afrike, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, ostvarili smo više od obećanih milijardu dolara ugovorenih poslova za vreme mog mandata", kazao je Šutanovac i dodao da će tim ugovorom biti obezbeđeni poslovi i za građevinsku industriju naše zemlje.

Šutanovac je, u intervjuu za časopis "Korak" Privredne komore Srbije, naveo da je u njegovom mandatu do sada od izvoza naoružanja i vojne opreme naplaćeno 750 miliona dolara i precizirao da je tokom 2007. godine izvezeno naoružanja i opreme u vrednosti 75 miliona dolara, 2008. godine 183 miliona, 2009. godine 246 miliona, a 2010. godine - 247 miliona dolara.

"Sloboda“ iz Čačka je možda najbolji primer, jer je 2007. njen izvoz bio tri miliona dolara, prošle godine oko 36 miliona dolara, a sada očekuje ugovor u vrednosti od oko 70 miliona, čija bi realizacija bila u narednih sedam godina, rekao je ministar odbrane.

U sedam fabrika namenske industrije u Srbiji trenutno radi oko 9.000 ljudi, stalno ili povremeno, a zahvaljujući novim izvoznim poslovima, od 2007. do danas je zaposleno oko 3.000 novih radnika, dok je u protekle tri godina kroz socijalni program ili u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih, istakao je Šutanovac.

Ocenjujući da je domaća odbrambena industrija izvršila proboj na tržište Iraka, ugovorom u vrednosti od oko 300 miliona dolara, on je dodao da su na tržištu SAD ugovoreni izvozni poslovi za 85 miliona dolara, u Avganistanu za 29 miliona dolara, u Belgiji za 23 miliona dolara, i da postoji saradnja i sa Italijom i Libijom.

Ministar odbrane je nagovestio i mogućnost da Srbija dobije posao na remontu i modernizaciji tenkova M-84 u Kuvajtu i objasnio da bi kroz taj posao mogle da budu uključene i vojne industrije iz bivših jugoslovenskih republika i zemalja EU, a u skladu sa ekonomskim kriterijumima.

"Postoje velike šanse da dobijemo taj posao", naglasio je Šutanovac, dodajući da u Libiji i Angoli postoji interesovanje za izgradnju i opremanje vojnih bolnica po ugledu na našu VMA, što bi pre svega značilo posao za našu građevinsku industriju, ali i posao trajnog vezivanja tih država za Srbiju u oblasti vojne medicine.

To znači da bi se oko 1.000 njihovih medicinskih radnika školovalo kod nas, a veliki broj naših stručnjaka bi neko vreme radio u Libiji na uspostavljanju te bolnice, objasnio je ministar i napomenuo da, osim izgradnje vojne bolnice, Angola pokazuje veliko interesovanje za rekonstrukciju vojne aviobaze i izgradnju fabrike naoružanja.

"Imamo i veći potencijal na inostranim tržištima, ali su neophodna i ulaganja u fabrike", istakao je Šutanovac i podsetio da je u protekle četiri godine uloženo 29 miliona evra, a u modernizaciju fabrika treba uložiti još 45 miliona evra.

Ministarstvo odbrane planira da ove godine da u namensku industriju Srbije investira 15 miliona evra avansno, kako bi se fabrike opremile najmodernijim mašinama i radile većim kapacitetom, a kasnije nam tu investiciju vraćale kroz isporuke naoružanja i vojne opreme, kazao je on.

Ističući da je srpska vojna industrija poznata po proizvodnji municije različitih kalibara, Šutanovac je ocenio da je značajan prodor na strana tržišta ostvaren i modernizovanom haubicom "Nora“, automatima M-92 i puškomitraljezima M-84, balističkom opremom, školskim avionom "Lasta".

Prema njegovim rečima, može da se očekuje interesovanje i za raketni uređaj "Bumbar" i bespilotnu letelicu "Vrabac“...

Klub privrednih novinara dodelio je ministru Šutanovcu zlatnu plaketu za doprinos za razvoj namenske industrije u 2010. godini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image