• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija sve bliža novom aranžmanu sa MMF

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da je Vlada blizu zaključivanju novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji neće uključivati povlačenje novca.

"Treba zaključiti novi aranžman sa MMF-om i mislim da postoji volja vladajuće koalicije da se aranžman nastavi. Da li će to biti odmah ili nakon kraće pauze, odlučiće Vlada, ali smo sve bliže novom aranžmanu", rekla je ministarka novinarima u Skupštini.



Dragutinović je, međutim, dodala da nema potrebe za povlačenjem novca, jer su devizne rezerve Srbije visoke, a rekla je da su mnogo važniji pozitivni signali MMF-a.

Ministarka je dodala da su tokom vikenda završeni pregovori sa MMF i da danas treba da bude usaglašeno pismo o namerama.

Ministarka je kazala i da između Vlade i MMF nije ostalo nerešenih pitanja.

Govoreći o zahtevima sindikata zaposlenih u javnom sektoru za povećanje plata, ministarka je kazala da će se materijalni položaj zaposlenih poboljšavati u onoj meri u kojoj prihodi budu pristizali u budžet i da će se ravnomerno deliti.

Misija MMF-a boravi u Beogradu od 9. do 23. februara u okviru sedmog, poslednjeg kvartalnog razmatranja rezultata ostvarenih u sprovođenju stend-baj aranžmana.

Na kraju posete će dati ocenu o sprovođenju dogovorene ekonomske politike, u okviru trogodišnjeg aranžmana "teškog" oko 2,87 milijardi evra, koji je potpisan u maju 2009. godine i ističe u aprilu, a za to vreme Srbija je do sada iskoristila oko 1,51 milijardi evra.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da bi tekući stend-baj aranžman sa MMF-om trebalo okončati u predviđenom roku, a potom zaključiti novi aranžman iz predostrožnosti.

"Lično smatram da stend-baj aranžman ne bi trebalo nastavljati, jer ni do sada nismo povukli sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju. Zato nema ni potrebe da se produžava postojeći ili sklapa novi stend-baj aranžman. Mislim, međutim, da bi bilo dobro da Srbija sa MMF-om posle ovog zaključi novi aranžman iz predostrožnosti", istakao je Cvetković.

To bi konkretno značilo da bi Srbija od Fonda dobijala savetodavnu pomoć, ali će Misija MMF-a stalno nadgledati makroekonomska kretanja u zemlji.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić takođe smatra da bi trebalo sklopiti aranžman iz predostrožnosti, bez dodatnog zaduživanja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image