• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS čeka poskupljene u martu, NBS kaže april

Upravni odbor Elektroprivrede usvojio je izmenjeni Plan poslovanja koji predviđa poskupljenje struje od 1. marta, čeka se samo odobrenje Vlade.

Upravni odbor EPS-a, inače je prethodno bio usvojio Plan poslovanja te kompanije za 2011. godinu i krajem decembra ga poslao Vladi Srbije na razmatranje i taj plan je predviđao poskupljenje struje od 1. januara 2011. godine za oko 15 odsto, odnosno za domacinstva oko 13,6 odsto, objašnjavaju u EPS-u.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da je stav centralne banke da struja ne sme da poskupi u martu, već u aprilu, i da to povećanje mora biti manje od traženog.

Pošto struja nije poskupela od 1. januara ove godine, jer Vlada nije dala sagasnost na Odluku Upravnog odbora EPS-a, EPS je sada morao da menja plan poslovanja, da umanji prihode koji su izostali u dva zimska meseca i da novu cenu uracunava od 1. marta, umesto od 1. januara ove godine.

Da li će struja zaista tada i poskupeti, kako su prethodno najavljivali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar energetike Petar Škundrić, kao i da li će poskupljenje biti svima u istom procentu, znaće se za nekoliko dana, ističu u EPS-u.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Prosečna cena struje u Srbiji trenutno iznosi pet dinara ili 4,8 evrocenti po kilovat-času, a za domaćinstva 4,9 dinara ili 4,65 evrocenti po kilovat-času.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. marta 2010. godine u proseku za 10 odsto.

Konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a.

Prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image