• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin "donosi" 800 miliona dolara

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić očekuje da će dolaskom premijera Rusije Vladimira Putina biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.

"Očekujem da će dolaskom premijera Putina biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu, za koji će sva projektna dokumentacija koju rade naše projektne kuće, na čelu sa Saobraćajnim institutom CIP, biti završena do marta, a potom se očekuje i potpisivanje ugovora", rekao je Mrkonjić.

Od tog novca 300 miliona dolara je planirano za završetak pruge Valjevo-Loznica, 300 miliona za završetak Beogradskog železničkog čvora i 200 miliona za modernizaciju pruge Beograd-Bar, naveo je ministar obilazeći Beogradski železnički čvor i Savski amfiteatar.

Mrkonjić je još jednom istakao da je izgradnja saobraćajne infrastrukture najveća razvojna šansa Srbije i najkraći put Srbije u Evropu.

Ministar je naveo da su veoma važna ulaganja u železnički Koridor 10, koji uključuje izgradnju Beogradskog železničkog čvora kao najvećeg infrastrukturnog objekta, zbog kojeg je Srbija ušla u pregovore sa Ruskom federacijom za dobijanje kredita od 800 miliona dolara za završetak objekata u železničkom saobraćaju.

"Završetkom Beogradskog železničkog čvora, najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji, u koji je već uloženo oko 1,1 milijarde evra, Beograd dobija najlepši prostor između dva mosta, tzv. Savski amfiteatar, sa milion kvadrata najatraktivnijeg građevinskog zemljišta, što predstavlja najveću razvojnu šansu Beograda i Srbije", istakao je on.

Mrkonjić je rekao da je u sektoru saobraćaja u Srbiji danas zaposleno oko 200.000 ljudi, od čega živi ukupno oko 600.000 ljudi.

"Ekonomska kriza je izbacila infrastrukturne projekte u prvi plan i Srbija upravo u ovom trenutku ima šansu, što i čini, da kroz projekte saobraćajne infrastrukture nadomesti što do sada nije uradila", kazao je ministar za infrastrukturu.

Najbolja potvrda kvaliteta projekata je, prema njegovim rečima, interes Svetske banke i evropskih banaka koje pod najpovoljnijim uslovima sa 1,2 milijarde evra finansiraju izgradnju panevropskog Koridora 10, navedeno je u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je izjavio Radioteleviziji Srbije da će tokom posete Putina Srbiji, koja je zakazana za 23. mart, predstavnici Srbije i Rusije razgovarati o političkim i ekonomskim pitanjima.

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je danas Tanjugu da će finansijski pregovori o dobijanju ruskog kredita od 800 miliona dolara početi tek kada bude potpuno završena projektno-predračunska dokumentacija za završetak pruge Valjevo-Loznica, obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju i završetak izgradnje Beogradskog železničkog čvora.

Ćirović je rekao da bi, prema uveravanjima Ministarstva za infrastrukturu, projekti trebalo da budu gotovi najkasnije do kraja prve polovine 2011.

(agencije/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image