• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - MMF: Para kad bude i to sirotinji

Misija MMF i Vlada Srbije su postigli dogovor o završetku poslednje revizije stend-baj aranžmana. Ako para bude tokom godine, one će ići siromašnim slojevima a ne redom javnim službama.

Povodom zahteva zaposlenih u javnom sektoru za povećanjem zarada, dogovoreno je da bi, ukoliko prihodi budžeta budu veći, deo sredstava mogao da se upotrebi kasnije tokom godine, za ograničene, jednokratne isplate licima koji primaju niže zarade i penzije, saopšteno je na konferenciji za novinare predstavnika vlade Srbije i misije MMF-a danas u vladi.

Kako se dodaje, mnogi od ključnih ciljeva definisanih na početku programa su realizovani.

Istaknuto je da je ipak neophodno nastaviti sa disciplinovanom fiskalnom politikom, ući u ozbilnjije reforme javnog sektora, uključujući restrukturiranje javnih preduzeća i pružanje privatnom sektoru stabilnijeg i predvidljivijeg poslovnog okruženja.

O formalnom završetku sedme revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, odlučiće Odbor direktora te finansijske institucije krajem marta.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je kazala da vlada ne odstupa od utrđenog protokola u razgovorima sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, koji predviđa da zaposleni mogu dobiti određene povišice samo u slučaju sa budžetski prihodi budu veći od planiranih.

"Da bi zaposlenim u javnim službama i penzionerima bile isplaćene povišice moralo bi doći do rebalansa ovogodišnjeg budžeta", objasnila je Dragutinovićeva i dodala da će se kvartalno pratiti budžetski prihodi i da će svi budžetski korisnici biti jednako tretirani.

Prema njenoj proceni, budžetski prihodi mogli bi u ovoj godini biti veći za oko 10 milijardi dinara i taj novac bi se jednokratko podelio socijalno ugroženim budžetskim korisnicima.

Šef misije MMF-a Albert Jeger je rekao da MMF ostaje pri proceni da će privredni rast u Srbiji 2011. godine biti tri odsto.

"Ekonomska situacija u Srbiji biće teška ove godine a najveći teret podneće privatni sektor i zbog toga bi važno bilo da vlada pažljivo planira isplate budžetskim korisnicima, koji imaju sigurnija radna mesta", rekao je Jeger.

Budžetskim korisnicima, kako je dodao, već su planirane povišice ovogodišnjim budžetom jer je fond za zarade veći za 20 milijardi dinara nego u 2010. godini.

On je ponovio da povišica plata od samo jedan odsto donosi troškove budžetu od osam milijardi dinara zbog čega je važno da eventualne povišice budu jednokratne, odnosno da se taj budžetski trošak ne prenosi u narednu godinu.

Izazovi za vladu Srbiju u narednom periodu su, kako je rekao Jeger, zadržavanje državne potrošnje u planiranim okvirima, odnosno smanjenje javne potrošnje na račun javnih investicija.

On je preporučio hitno restrukturiranje javnih preduzeća i jačanje konkuretnosti privrede koja treba da se bazira na privatnom sektoru.

Jeger je ukazao i da je inflacija za više od dva odsto premašila planirane okvire, ali je pohvalio NBS da je preduzimala odgovarajuće monetarne mere kako bi sprečila veći rast cena.

Kreditni aranžman Srbije sa MMF-om ugovoren je sredinom 2009. u iznosu od oko tri milijarde evra, a Srbija je do sada povukla 1,5 milijardi evra. Taj aranžman se završava u aprilu ove godine.

O nekom novom aranžmanu tek predstoje razgovori, prvo unutar koalicije u Beogradu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image