• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeger: I da imate para, nisu za plate

Ako Vlada odluči da poštuje sopstveni zakon o fiskalnoj odgovornosti, ne bi trebalo da bude većih problema, kaže šef misije MMF-a. Prema analizi izdvajanja za plate u Srbiji nisu mala u odnosu na region, pa tu nema mesta povećanju.

Srbija ima dosta posla na reformama i putu do stabilne ekonomije, pogotovo u sektoru države i državnih preduzeća, kaže Albert Jeger, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda koja je upravo okončala svoju posetu Beogradu.

"Strukturne reforme u javnom sektoru bile su delom odložene. One su politički bolne, ali i neizbežne. Treba smanjiti javnu potrošnju na trajnoj osnovi i restrukturirati javna preduzeća, u čemu nije mnogo urađeno u prethodne dve i po godine. Potrebno je poboljšati i poslovnu klimu..."m nabraja Jeger u intervjuu za Danas ono što treba da se uradi.

Stručnjak MMF-a kaže da je Srbija na pla puta reformi i na njoj je da odluči da li će napred ili nazad. Sa sindikatima, koji ovih dana u Srbiji štrajkuju ili štrajkom prete, Jeger se slaže oko potrebe racionalizacije državne potrošnje. Ali, smatra on, i kada se srede situacije u državnim preduzećima i javnim nabavkama, taj "višak" para se ne sme preliti u plate iz državnog budžeta.

"Postoji apsolutni nivo potrošnje na plate, prema kojem mogu da se porede države. Mi smo uradili tu analizu i izdvajanja za plate u Srbiji nisu mala u odnosu na region. Možda postoje problemi kod javnih nabavki i na drugim mestima, ali to nije snažan argument za to da postoji dovoljno novca za podizanje plata", kaže Jeger za Danas.

Svako igranje sa probijanjima iz budžeta je opasno, upozorava stručnjak MMF koji napominje da u Beogradu i Vašingtonu imaju drugačije digitrone kada se računa dug Srbije. Tako Vlada ukupan dugu odnosu na BDP meri 41 odsto a u MMF-u 44, što je veoma blizu gornje granice prihvatljivosti od 45 odsto.

U MMF-u su neprijatno iznenašeni i visinom srpske inflacije, ali su i to tom pitanju optimistični za narednu, ako ne i za ovu godinu. Naravno, "pod pretpostavkom da ne bude novih šokova".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image