• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manji prihod TDR i pored rasta prodaje

Tvornica duhana Rovinj (TDR) je danas saopštila da je lane na srpskom tržištu ostvarila rekordnu prodaju od 1,7 milijardi cigareta, odnosno 3,5 odsto više, koju je pratio prihod od 18 miliona evra, što je za oko milion evra i 5,1 odsto manje u odnosu na 2009. godinu.

Na smanjenje prihoda su uticali neplanirano povećanje akciza i pad vrednosti dinara, koje nije pratilo srazmerno povećanje maloprodajnih cena, kao i otežani uslovi poslovanja zbog ekonomske krize, izjavio je predsednik Uprave TDR Davor Tomašković na konferenciji za novinare u beogradskom "Hajatu".

On je objasnio da je TDR "na sebe preuzeo deo poreskog opterećenja".

"Uprkos prosečnom godišnjem rastu maloprodajnih cena cigareta od 10 odsto, pad prihoda TDR-a iznosi prosečno četiri odsto godišnje zbog snažnog rasta akciza od oko 21 odsto godišnje", naveo je Tomašković.

Prihodi države Srbije po osnovu akciza po paklici u 2011. godini gotovo su duplirani u odnosu na 2008. godinu, rekao je on.

On je izneo podatak da akcize učestvuju sa 70 odsto u maloprodajnoj ceni cigareta i dodao da je 2008. godine evro vredeo 82 dinara, a da se očekuje da će u decembru biti 115 dinara.

Tomašković je kazao da je zbog pada vrednosti dinara prihod TDR-a po paklici smanjen sa 1,05 u 2010. na 1,04 evra ove godine, bez obzira na povećanje cena cigareta.

Tomašković je precizirao da su 2008. godine, kada je paklica "Ronhila" u maloprodaji koštala 90 dinara, TDR u strukturi prihoda po paklici učestvovao sa 38,1 dinara, a država je od akciza imala prihod od 38,2 dinara.

U 2011. godini, prihodi države po osnovu akciza po paklici iznose 68 dinara, a prihodi TDR-a su 33,7 dinara, kazao je Tomašković, napominjući da cena "Ronhila" sada iznosi 120 dinara.

Može se očekivati dalji rast poreza, zbog popunjavanja državnog budžeta i usklađivanja sa propisima Evropske unije, rekao je Tomašković.

On je izjavio da je za protekle dve godine u Srbiji prestalo da radi 726 malih prodavnica, odnosno da je 12 odsto malih prodavnica "nestalo" jer nisu mogle opstati u aktuelnim tržišnim okolnostima.

Tomašković je podsetio da portfolio TDR-a u Srbiji čine četiri brenda - "Ronhill", "Walter Wolf", "MC" i "York", dodajući da oni pokrivaju praktično sve cenovne segmente na tržištu.

Na konferenciji za medije predstavljeno je i prvo izdanje TDR-ovog izveštaja o održivom razvoju u kome su predstavljeni ekonomski, ekološki i društveni učinci poslovanja TDR-a pod naslovom "Rast je u našoj prirodi".

Korice ovog izveštaja sadrže zrna breze, pa ako od njih napravite avion i bacite na plodno tle izrašće novo stablo breze, kaže se na omotu izveštaja.

TDR je vodeći proizvođač cigareta na tržištu Jugoistočne Evrope, sa 1.025 zaposlenih i učešćem od 25 odsto.

Tržišno učešće TDR u Srbiji trenutno iznosi devet odsto i u poslednje tri godine povećano je za 28 odsto, a više od 58 odsto svoje prodaje ostvaruje u izvozu.

Prošle godine je TDR u budžete Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije uplatio gotovo 500 miliona evra, rekao je Tomašković.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image