• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Došlo vreme za Razvojnu banku

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je da vlada priprema osnivanje razvojne banke. Ekonomista Svetske banke Dušan Vujović smatra da ideja nije loša.

U Vladi je već urađen elaborat o osnivanju te finansijske institucije i dodao da je došlo vreme za formiranje razvojne banke.

On je, međutim, dodao da se u osnivanje razvojne banke mora ući oprezno i dodao da bi trebalo da ta institucija podrži izvoz i infrastrukturu.

"Osnivanje razvojne banke neće sve rešiti, ali svi privrednici nam kažu da je ključni problem za njih da se bore protiv konkurenata koji imaju duže i jeftinije izvore finansiranja", rekao je Đelić.

On je dodao da se zato mora pomoći najkvalitetnijim privrednicima da budu u stanju da povećaju izvoz.

"Ne verujem da treba praviti i razvojnu i izvoznu banku, nego treba jedna institucija koja će preuzeti i posao Garantnog fonda i eventualno Fonda za razvoj", rekao je Đelić.

On je rekao da druga funkcija razvojne banke treba da bude i podrška infrastrukturi.

"Više nećemo moći da se oslanjamo samo na zajmove od međunarodnih finansijskih institucija, jer smo dostigli maksimum u tim programima. Tako da ćemo morati da imamo kroz razvojnu banku mešavinu izvora - delimično iz međunarodnih finansijskih institucija ali i iz domaćih izvora, kao i mogućnost da ta banka izda sopstvene obveznice i da se na taj način finansira", rekao je Đelić.

Narodna banka Srbije nije se oglasila o osnivanju razvojne banke, ali prema informacijama agencije Beta, u centralnoj banci imaju rezerve prema toj ideji, jer smatraju da u sadašnjem sistemu kreditiranja privrede ima dosta elementa razvojne banke.

Kao primeri se ističu Fond za razvoj, subvencionisani krediti i povoljni inostrani krediti u čijem posredovanju učestvuje i centralna banka.

Zahtev za osnivanje razvojne banke u nekoliko navrata je tražila Privredna komora Srbije, navodeći da privrednici ne mogu da izdrže visoke kamatne stope komercijalnih banaka.

Razvojne banke su, po pravilu, vezane za državni budžet, ne prikupljaju depozite ni privrede ni stanovništva i daju povoljne kredite za projekte koji doprinose privrednom rastu, porastu izvoza i razvoju malih i srednjih preduzeća.

Trenutno oko 40 zemalja ima takvu banku, a sličnim poslovima se bavi i 20 regionalnih i međunarodnih institucija, kao i 10 fondova.

Ekonomista Svetske banke Dušan Vujović ocenio je da ideja o osnivanju razvojne banke u Srbiji nije loša ali je istakao da bi ta banka morala da ima stručno i politički nezavisno rukovodstvo.

Vujović je naveo da ta banka ne bi bila nelojalni konkurent poslovnim bankama.

"Poslovne banke ne pokušavaju da finansiraju dugoročne projekte, tako da bi razvojna banka popunila postojeću rupu. Suština banke za razvoj nije da konkuriše poslovnim bankama već da popuni deo ponude dugoročnog finansiranja koji poslovne banke s obzirom na kratkoročne i skupe kredite ne mogu da pokriju", kazao je Vujović.

On je dodao da veruje da će biti formirane regionalne banke, da će Vojvodina sigurno formirati regionalnu banku ako ne bude formirana razvojna banka na državnomnivou.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image