• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS odredio optimalnu trasu Južnog toka

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da su stručnjaci te kompanije završili deo studije izvodljivosti projekta Južni tok o trasi tog gasovoda kroz Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, stručni tim Naučno-tehničkog centra NIS-a odredio je optimalne trase gasovoda Južni tok kroz Srbiju od ulaska opciono iz Bugarske ili Rumunije, do izlaska iz Srbije, odnosno ulaska u Mađarsku.

Agenciji Beta su u NIS-u kazali da ne mogu da iznesu detalje tog dela studije, pošto je ona vlasništvo naručilaca kompanija Srbijagas i Gasprom, koje će zajedno realizovati projekat Južnog toka u Srbiji.

Deo studije, u nadležnosti Naučno tehnickog centra NIS-a, obrađuje u skladu sa već utvrdenim šemama transporta gasa, tekstualno i grafički različite varijante rešenja položaja trase gasovoda, krakova i pripadajućih objekata, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je studijom obuhvaćen i proces izbora terena, kao i analiza svih parametara koji utiču na izbor trase, među kojima su klimatski, ekološki, geografski, geološki i hidrogeološki.

Naučno tehnički centar NIS u Novom Sadu, osnovan 2009, izradio je deo studije izvodljivosti projekta Južni tok u svojstvu podizvođača, prema ugovoru koji NIS ima sa ruskom kompanijom OAD Giprosepgaz.

Vlasnik 51 odsto akcija NIS-a je Gasrpomnjeft, ćerka-firma ruske državne kompanije Gasprom.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Prema ranijim informacijama, postojala je dilema da li će Južni tok u Srbiju ući kod Zajačara ili u blizini Niša.

Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image