• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećane devizne rezerve NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) bile su na kraju februara 10,06 milijardi evra pošto su u tom mesecu povećane za 199,7 miliona.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju februara su bile 5,23 milijarde evra, saopštila je danas centralna banka.

Takav nivo deviznih rezervi, kako se navodi, obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 452 odsto i istovremeno pokriva uvoz robe i usluga za osam meseci.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana februara bile 1,32 milijarde evra, ukupne devizne rezerve zemlje su dostigle 11,38 milijardi.

Tokom februara ostvareni su prilivi u devizne rezerve NBS po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti u iznosu od 288,6 miliona evra i po kreditima od Evropske investicione banke od 11,7 miliona.

Iz deviznih rezervi tokom februara banke su po osnovu obavezne devizne rezerve u neto iznosu povukle 110,6 miliona evra a na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno je 11,4 miliona.

Februarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 869,8 miliona evra i bio je za 237,7 miliona manji nego u januaru.

U saopštenju se dodaje da je tokom februara dinar nominalno ojačao prema evru za 1,3 odsto, kao i da NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image