• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada se Japan trese, jen ide u nebo

Japanska valuta danas je dostigla rekordnu vrednost prema dolaru, dok su cene japanskih akcija pale i ostale bez dela dobitka iz prethodne trgovine. Špekulanti se klade da će Japanci prodavati dolare a kupovati jen zbog obnove i plaćanja osiguranja.

Na azijskim tržištima dolar se menja za 78.90 jena nakon što se jutros spustio na 76,53 jena, daleko ispod prethodnog istorijskog minimuma od 79,75 jena iz aprila 1995.

Prirodnu katastrofu zemlje razorene zemljotresom i cunamijem a sada u drami sa zračenjem iz nukleraki, investitori u valute vide kao priliku da se zaradi.

Velike prirodne katastrofe, poput zemljotresa, deluju podsticajno na jen jer ulagači očekuju da Japanci povuku sredstva iz inostranstva (u dolarima) kako bi platili troškove obnove ili, ako je reč o osiguranju, potraživanja po osnovu izgubljenih života i imovine. Zbog toga se očekuje rast tražnje za domaćom valutom.

Veruje se da je u zemljotresu i cunamiju u Japanu stradalo više od deset hiljada ljudi a analitičari Goldman Saksa štetu procenjuju na 200 milijardi dolara.

Posmatrači na tržištu očekuju da japansko ministarstva finansija i Banka Japana intervenišu da bi oslabili jen jer je jaka valuta štetna za izvoz treće po snazi svetske ekonomije.

Na Tokijskoj berzi indeks Nikkei 225 je pao 1,4 odsto dok su u padu od 2,2 odsto završile akcije Tojote koja ja zaustavila proizvodnju automobila posle zemljotresa.

Elpida memori, treći po veličini proizvođač memorijskih čipova u svetu, spustio se gotovo tri odsto. Tošibi, koja je takođe morala da zatvori fabrike posle zemljotresa, cena je pala 0,9 odsto a vodećem osiguranju, holdingu Tokio marin, za 3,4 odsto.

Međutim, akcija Micubišija je poskupela dva odsto nakon što je ta kompanija objavila da je počela proizvodnju u tri fabrike.

I ostali vodeći indeksi na tržištima u Aziji danas u u padu - indeks Hang Seng u Hongkongu je skliznuo dva odsto a Šangaj kompozit 1,2 odsto.

U padu su i berze u Indiji, Singapuru i Tajvanu dok je mali rast ubeležio samo južnokorejski indeks Kospi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image