• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima došlo u glavu - pala zaduženost

Po prvi put u proteklih desetak godina deslilo se da je suma kredita građana u blagom padu. Smanjenje zaduženosti građana znač da se i dalje sumnja u skori izlazak iz krize.

Kreditna zaduženost građana, kompanija i preduzetnika je na kraju februara bila realno manja za oko dva odsto nego u januaru, , rekao je je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Građani su, prema podacima Kreditnog birao UBS, bili zaduženi u iznosu od 509,2 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto manje u poređenju sa januarom.



Dug stanovništa po osnovu stambenih kredita u februaru je bio 285,5 milijarde dinara i to je manje za 0,9 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom.

Gotovinski krediti su iznosili 127 milijardi dinara i za 0,5 odsto su bili manji nego u januaru, dok su potrošački krediti bili 38,2 milijardi dinara i za 1,6 odsto su bili manji nego u januaru.

Smanjenje zaduženosti građana znači, prema rečima Dugalića, da se građani i dalje oprezno ponašaju zbog krize i neizvesnosti.

Dugalić je ukazao da je njihovo istraživanje pokazalo da muškarci mnogo više kasne sa otplatama kreditnih kartica od žena, te da se mlađi muškarci (do 30 godina) najlakše zadužuju.

Dugalić je naveo da je ukupna realna zaduženost smanjena za dva odsto, kada se ukalkuliše inflacija koja je u januaru bila jedan odsto.

Sada je smanjena i kreditna zaduženost pravnih lica, dok je povećana zaduženost preduzetnika.

Ukupni krediti na kraju februara su iznosili 1.722 milijarde dinara, što je 0,8 odsto manje nego u junuaru.

Preduzeća su bila zadužena u iznosu od 1.161 milijardi dinara, 0,9 odsto manje nego u januaru.

Preduzetnici su bankama u februaru bili dužni 52,1 milijardi dinara, što je za 3,2 odsto više nego nego mesec pre.

Dug poljoprivrednika bankama na kraju februara iznosio je 23,4 milijardi dinara, što je za 1,1 odsto manje nego u januaru.

U februaru je više od 60 dana kasnila otplata 3,3 odsto kredita gređanima, isto kao i prethodna dva meseca, dok su preduzeća sa zakašnjenjem većim od 15 dana izmirivala 14,6 odsto kredita, što je
0,9 odsto više nego prethodnog meseca. Preduzetnici su neuredno otplaćivali rate za 12,2 odsto pozajmica, što je 0,2 odsto više nego na kraju januara.

Na kraju februara ukupno je bilo u docnji 11,2 odsto kredita, što je za 0,6 odsto više nego na kraju januara.

Dugalić je istakao da smanjenje zaduženosti nije dobar signal, jer pokazuje da nema privredne aktivnosti zato što kompanije odavno koriste kredite za finansiranje investicija i obrtna sredstva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image