• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Gas poskupljuje od aprila

Prirodni gas u Srbiji trebalo bi po završetku grejne sezone da poskupi u proseku za 20 odsto, dok bi za domaćinstva to poskupljenje iznosilo oko 15 odsto, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On je rekao da će "Srbijagas“ ovih dana završiti potrebne kalkulacije, istakavši da cena gasa još uvek najviše zavisi od kretanja dinara u odnosu na dolar i evro.

Ako gas ne poskupi, alternativa je da Vlada odobri povećanje kreditnog zaduženja "Srbijagasa“ koje trenutno iznosi oko 210 miliona evra i to za još oko 200 miliona, rekao je Bajatović i ocenio da nije siguran da imamo resursa za tako nešto.

On je naglasio i da "Srbijagas“, kao javno preduzeće, sve vreme subvencioniše potrošnju gasa za tarifne potrošače, što će kompaniju zajedno sa kursnim razlikama koštati oko 200 miliona evra.



Bajatović je napomenuo i da je postignut načelan dogovor za isporuku Srbiji oko jedne milijarde metara kubnih gasa iz centralne Azije po, kako je rekao, "nešto nižim cenama“ za industriju u Srbiji.

Taj gas, kako je naveo, namenjen je za Azotaru, Petrohemiju, Metanolsko-sirćetni kombinat i druga preduzeća, a jednim delom i za potrebe daljinskih sistema grejanja.

Bajatović je rekao i da u sledećem kvartalu ne očekuje značajnije poskupljenje gasa zbog poskupljenja nafte na svetskom tržištu, pošto se kretanje cena nafte zbog devetomesečne formule na osnovu koje se obračunava sporije odražava na cene prirodnog gasa.

On je, međutim, ukazao da se više ne može govoriti o gasu kao jeftinom energentu, već o gasu kao energentu koji je još uvek prihvatljiv i jeftiniji nego drugi energenti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image