• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred EU bez predloga naftnih akciza

Ministarstvo finansija Srbije još nije pripremilo predlog usklađivanja akciza na naftne derivate, rečeno je danas Beti u tom ministarstvu.

U Ministarstvu finansija nisu mogli da potvrde da će predlog kako da se usklade akcize na gorivo iz uvoza i iz domaće prerade, zbog kojih je izraženo nezadovoljstvo iz EU, biti pripremljen za sutrašnje razgovore u Briselu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića sa zvaničnicima Evropske unije.

Đelić će predvoditi delegaciju Srbije na sutrašnjem zasedanju u Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije sa EU, a jedna od tema razgovora biće primena dvojnih akciza na gorivo, koje je Srbija uvela izmenama Zakona o akcizama.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila je amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza od 1. januara povećane više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije (NIS).

Evropska komisija je ocenila da je Srbija uvođenjem dvojnih akciza prekršila Prelazni trgovinski sporazum, a Vlada Srbije se obavezala da će prepispitati primenu izmena Zakona o akcizama.

NIS je saopštio da je saglasan sa stavom predstavnika Vlade Srbije da se nađe rešenje koje neće biti na štetu uvoznika naftnih derivata, ali neće oštetiti ni tu kompaniju koja još nije u mogućnosti da proizvodi gorivo evropskog kvaliteta.

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) preložilo je smanjenje za 4,5 dinara akciza na evro benzin, kako bi bila izjednačena sa akcizom na manje kvalitetan benzina iz domaće proizvodnje.

Od 1. januara akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara.

Akciza na evro premijum BMB 95 povećana je za 4,8 dinara, na 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel je uvećana je za 6,53 dinara i iznosi 37 dinara po litru.

Akciza na tečni naftni gas povećana je za 2,71 dinar po kilogramu, i to sa 15,24 na 17,95 dinara, a akciza na ostale derivate nafte na 53,34 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je najbliža rešenju da izjednači akcize na benzin i dizel gorivo, i uskladi ih sa rastom inflacije. U tom slučaju akcize na benzin, koje su prošle godine bile 44,7 dinara po litru, sada bi iznosile 49,3 dinara, a akciza na dizel bila bi povećana sa 30,47 na 33,6 dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image