• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Komitet dao pozitivnu ocenu

Sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i Evropske unije u poslednjih 12 meseci "pozitivno je ocenjeno", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

On je, danas nakon sastanka sa evropskim Komitetom za praćenje primene sporazume, rekao da je Evropskoj komisiji predao predlog rešenja za pitanje akciza za naftne derivate, za koje očekuje da će biti prihvaćeno.

"Na današnjoj sednici Komiteta za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma konstatovano je da se sporazum uspešno realizuje u poslednjih 12 meseci. U ime Vlade sam uručio i rešenje za pitanje oko akciza za naftne derivate, koje nas vraća na prošlogodišnji sistem, u kojem se ne pravi razlika između domaćih i stranih proizvođača", rekao je Đelić novinarima nakon sastanka.

"Evropska komisija je to primila k znanju i u sledećih nekoliko nedelja će i zvanično reagovati i očekujem da će na ovaj način rešiti i to pitanje u našim trgovinskim odnosima", dodao je on.



Đelić je kao dobar primer saradnje sa Unijom pomenuo i pitanje privremene zabrane izvoza pšenice, koje je "rešeno u diskusiji i konsultacijama sa EU".

"To pokazuje način na koji u budućnosti treba da vodimo svoje odnose", rekao je on, preciziravši da je prvo on "diskretno" od Evropske komisije zatražio mišljenje, koje je i dobio, sa istom diskretnošću, zahvaljujući čemu je očuvana stabilnost na tržištu, a očuvani su i dobri odnosi sa našim partnerima iz EU i CEFTA.

Đelić je izrazio nadu da će u septembru početi i pregovori koji bi Srbiji trebalo da obezbede povećanje kvota za izvoz šećera i nekih drugih proizvoda.

Delegacija Vlade Srbije je na današnjoj sednici predala i izveštaj o sprovođenju akcionog plana za dobijanje statusa kandidata, koji pokriva period od početka ove godine.

"Evropska komisija je videla da je 70 odsto preporuka predviđenih za taj period u potpunosti ili delimično ispunjeno. Time možemo biti zadovoljni, ali da se ne zavaravamo: ono najteže je pred nama", rekao je Đelić.

On je precizirao da Srbiji predstoji usvajanje "veoma kompleksnih zakona" kao što su Zakon o finansiranju političkih partija, Zakon o restituciji i Zakon o javnoj svojini, a da je neophodno i ojačati nezavisne institucije.

"Prolazno vreme je dobro, ali najteže je pred nama", naglasio je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image