• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železnica traži 15 odsto skuplji prevoz robe

Železnice Srbije predlažu povećanje cene prevoza u unutrašnjem robnom saobraćaju "zbog kretanja cena koje utiču na troškove železničkog saobraćaja", ali smatraju da to neće ozbiljnije podići ostale cene.

Upravni odbor Železnica Srbije prihvatio je predlog Sektora za prevoz robe da se cene povećaju uz obrazloženje da su se stekle osnovne mogućnosti za korekciju predviđenu Programom poslovanja železnica za 2011. godinu.

Cene prevoza u unutrašnjem robnom saobraćaju poslednji put su promenjene 1. februara 2008. godine, objavljeno je u najnovijem broju informativnog lista srpskih železnica "Pruga".

Direktor Direkcije za prevoz Dragan Grujić je izjavio da cene železničkog prevoza zaostaju za cenama kamionskog prevoza koji je glavni konkurent prevozu železnicom, ali i zbog zaostajanja za cenama u okruženju.

"S obzirom na opravdane okolnosti računamo da će Vlada Srbije odobriti primenu novih cena", rekao je Grujić dodajući da će zbog toga transportni prihodi biti povećani u ovoj godini za oko 11 odsto.

Prošle godine prema statističkim podacima, navodi "Pruga", cene na malo povećane su za 23,1 odsto, troškovi života za 17,7 odsto, a industrijskih proizvoda za 24,8 odsto, od kojih električne energije za 14 odsto, tečnih goriva i maziva za 65,4 odsto.

Rast tih cena nastavljen je i početkom ove godine, a od aprila će poskupeti i struja za oko 13 odsto, kažu u železnicama.

S obzirom na učešće železničkog prevoza u ukupnom prevozu robe u Srbiji poskuplenje prevoza robe železnicom, kako je navedeno, neće bitno uticati na opšti rast cena, a doprineće povećanju trasportnih prihoda, što je neophodno za nastavak prilagođanja železnice kretanjima na transportnom tržištu.

Železnice će i dalje odobravati komercijalne povlastice, selektivno u zavisnosti od količine i vrste robe, iskorišćenosti kapaciteta, dužine prevoza i drugog, navela je "Pruga".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image