• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fukušima opet dimi, žrtava više od 25.000

Crni dim iznad japanske nuklearne centrale "Fukušima-Daići" primorao je danas radnike na novu evakuaciju. Broj žrtava je povećan na 9.487, a nestalo je 15.617 ljudi, dok se preživeli upozoravaju na radijaciju i da paze šta piju i jedu.

Evakuacijom je ponovo ometen rad na obnavljanju električne struje i sistema za hlađenje reaktora.

Dok se u nuklearki nastavlja drama, zvaničnici u zemlji nastavljaju sa naporima da utvrde konačan broj žrtava zemljotresa i cunamija.

Najnoviji podaci pokazuju da je broj poginulih i nestalih u zemljotresu i cunamiju prešao 25.000.

Broj žrtava je povećan na 9.487, a nestalo je 15.617 ljudi, prenela je agencija Frans pres.

Stah od radioaktivnog zagađenja stigao je i do Tokija, gde je izdato upozorenje da se deci ne daje voda iz česme.

Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano izjavio je da se procenjuje da bi ljudi koji žive izvan kruga od 30 kilometara od nukelarke mogli biti izloženi radijaciji od 100 milisiverta ili više, što je godišnja doza za koju se veruje da je povezana sa povećanim rizikom od raka.

Na osnovu tih procena, Edano je pozvao stanovnike oblasti koje se od nuklearne centrale nalaze niz vetar da ostanu unutar zgrada i iz predostrožnosti izbegavaju izlaganje vazduhu što je više moguće, prenela je japanska agencija Kjodo.

Tokijska vlada saopštila je da je nivo radioaktivnog joda nađenog u vodi u postrojenjima za prečišćavanje prešao granicu za decu.

Iznad zgrade u kojoj se nalazi reaktor 3. video se crni dim, posle čega je 11 radnika evakuisano iz zgrada gde su smešteni reaktori 4. i 6. i obustavljena operacija prskanja vodom iz vatrogasnih vozila.

Dim nije doveo do oslobađanja radioaktivnog materijala, tako da nivo radijacije nije povećan, saopštila je Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost.

Površinska temperatura u sudovima reaktora 1 i 3 dostigli su maksimalni nivo koji su predvideli njihovi dizajneri, zbog čega je povećano ubacivanje morske vode kako bi se ohladili, saopštila je agencija, dodajući da su ti podaci postali dostupni pošto je ponovno uvođenje struje u utorak omogućilo rad instrumenata za merenje temperature.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image