• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromnjeft: NIS će biti lider u regionu

Ruska kompanija "Gaspromnjeft ", većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), zadovoljna je rezultatima poslovanja NIS-a u 2010. godini.

"Kompanija NIS se jako uspešno razvija i već se može reći da postoje pozitivni rezultati u rusko-srpskoj energetskoj saradnji", rekao je generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov.

On je ocenio da je saradnja između Srbije i Rusije u oblasti energetike obostrano korisna i da se veoma uspešno razvija.

"Transformacija NIS-a u lidera na Balkanu svakako će potrajati neko vreme, ali mi vidimo perspektivu, verujemo menadžmentu kompanije i "Gaspromnjeft" je u potpunosti siguran da će se to realizovati", kazao je Đukov i istakao da postoji jako konstruktivna saradnja između menadžmenata NIS-a, "Gaspromnjefta" i Vlade Srbije.

"Ovaj projekat ima potpunu podršku svih strana i siguran sam da uz takavu podršku uspeh nikako ne može izostati", precizirao je Đukov, koji je i predsednik Izvršnog odbora "Gaspromnjefta".

Ono što je najvažnije je da je prošle godine izgrađen dobar temelj za budući razvoj NIS-a, naglasio je on i podsetio da je 2010. počela modernizacija rafinerije u Pancevu.

On je napomenuo da je prošle godine takođe izrađena strategija razvoja NIS-a i počela je realizacija te strategije, što će omogućiti širenje kompanije u regionu, kako bi NIS postao lider u naftnom sektoru na Balkanu.

To će se svakako, kako je istakao, odraziti na rast kapitalizacije i rast vrednosti akcija NIS-a.



"NIS je prvi korak od tri predviđena u saradnji između Vlada Srbije i Ruske Federacije u oblasti energetike, a uspešan tok realizacije ovog prvog koraka daje nam pravo da smatramo da će i preostala dva biti pođednako uspešna", kazao je Đukov.

Komentarišući nedavno završenu ponudu za preuzimanje akcija NIS-a koju je je objavio "Gaspromnjeft", u skladu sa ugovorom o kupovini NIS-a, Đukov je ocenio da to što je samo oko pet odsto manjinskih vlasnika akcija NIS-a prodalo svoje akcije predstavlja jasan dokaz da postoji vera u budući rast cena deonica NIS-a.


To ukazuje da ne samo manjinski akcionari, već i čitavo tržište, vide jasnu perspektivu za akcije NIS-a, ocenio je Đukov i dodao da se po tom pitanju podudaraju očekivanja manjinskih akcionara NIS-a i čitavog tržišta sa očekivanjima menadžmenata NIS-a i "Gaspromnjefta".

Prema njegovim rečima, NIS već ima niz planova koji se tiču izlaska kompanije na tržište regiona, kako po pitanju proizvodnje i istraživanja, tako i u plasmanu derivata koji se proizvode u Srbiji.

Postoji čitav niz konkretnih dogovora i uveren sam da će neki od njih već ove godine biti realizovani, zaključio je Đukov.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft", većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), odobrila je strategiju razvoja NIS-a do 2020. godine.

"Prioritetan zadatak menadžmenta NIS-a, na čelu sa generalnim direktorom kompanije Kirilom Kravčenkom za 2011-2012. godinu, jeste uspešna realizacija projekta modernizacije rafinerije NIS-a, koja će doprineti povećanju kvaliteta proizvodnje naftnih derivata do nivoa evropskih standarda Evro-5," izjavio je predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.

Jakovljev koji je i prvi zamenik generalnog direktora "Gaspromnjefta" kazao je da dugoročna strategija razvoja NIS-a predviđa značajno povećanje obima poslovanja, što će kompaniji omogućiti da zauzme lidersku poziciju na balkanskom tržištu.

On je ocenio da je prošla godina bila prelomna za kompaniju i da su postignuti rezultati stvorili bazu za dalji razvoj NIS-a i izvršavanje strateških ciljeva koje kompanija ima pred sobom.

Osnovni parametri strategije predviđaju da će obim prodaje naftnih derivata NIS-a preko kanala sa premijskom maržom u 2020. godini dostići pet miliona tona, povećavši se za 91 odsto u poređenju sa 2010. godinom, obim prerade nafte povećaće se za 75 odsto, a obim proizvodnje nafte za 306 odsto.

U okviru jučerašnje posete premijera Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, razmatrani su i pozitivno ocenjeni rezultati poslovanja NIS-a u 2010. godini, navodi se u saopštenju "Gaspromnjefta".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image