• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ikea opet "nešto planira" za Srbiju

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp izjavio je danas da švedska fabrika nameštaja Ikea planira da otvori regionalni centar u Beogradu.

Asp je u razgovoru sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem rekao da Ikea planira da otvori svoje objekte i u Novom Sadu i u Nišu, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Ambasador nije precizirao kada će se to dogoditi.

Od 2000. godine do danas Ikea je u više navrata najavljivala otvaranje centra u Srbiji, ali do sada to nije realizovano.

Asp je u razgovoru sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Šandorom Egerešijem podržao otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu.

Prema njegovim rečima, ideja Evropske unije zasnovana je na tome da regioni budu aktivno uključeni u kreiranje evropske politike.

On je kazao da je pogrešno tumačenje da EU podrazumeva isključivo saradnju glavnih gradova država-članica i dodao da ta saradnja uključuje i regione, gradove i lokalne samouprave.

Asp je odnose Švedske i Srbije ocenio kao izuzetno dobre i rekao da Srbija ima punu podršku švedske vlade u nastojanjima da se što pre priključi EU, kao i da će on lično pružiti svu pomoć i podršku u ovom procesu.

Egereši je rekao da se pokrajinske vlasti zalažu za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije, jer će to značiti da je Srbija postala konkurentna i evrokompatibilna država.

On je pohvalio model saradnje nordijskih država i regiona i ocenio da bi on mogao da posluži kao primer mnogim evropskim državama.

Bojan Pajtić je rekao da je Švedska u mnogim oblastima model kojem Vojvodina teži, od privrede do ostvarivanja ljudskih prava i založio se za produbljivanje ekonomskih odnosa.

Asp i Pajtić danas su u holu Vlade Vojvodine otvorili izložbu karikatura posvećenu suočavanju sa klimom, čiji su autori iz Švedske i sa Balkana.

Izložbu "Suočavanje sa klimom" čine ilustracije koje na zabavan način prikazuju zabrinjavajuće aspekte održivog ravoja. Izložba će biti otvorena do 5. aprila.

Ambasadora Švedske danas je primio i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image