• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javni dug Srbije 39,8 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju marta 2011. godine bio je oko 12,69 milijardi evra, što je 39,8 odsto BDP-a, dok budžetski deficit za prva tri meseca iznosi 30,8 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju marta 2011. godine bio je oko 12,69 milijardi evra, što je 39,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju marta iznosile su oko 11 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio oko 5,3 milijarde evra, a spoljni dug 5,72 milijardi evra.

Ukupne indirektne obaveze na kraju marta bile su 1,68 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Javni dug Srbije na kraju februara bio je oko 12,68 milijardi evra, što znači da je tokom marta povećan za oko 10 miliona evra.

Javni dug je na kraju prošle godine dostigao 12,16 milijardi evra, što je bilo 41,4 BDP-a.

Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 32,9 odsto BDP-a, što znači da je tokom prošle godine povećan za oko 2,3 milijarde evra.

Na kraju 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 26,3 odsto BDP-a.

Ministrastvo finansija je objavilo i da je budžetski deficit Srbije u prvom tromesečju ove godine iznosio je 30,8 milijardi dinara.

U prva tri meseca ostvareni su budžetski prihodi od 161,3 milijarde dinara, a rashodi od oko 192 milijarde.

Prihodi budžeta u martu bili su 57,9 milijardi dinara, pri čemu su poreski prihodi iznosili 55,1 milijardi, a neporeski 2,8 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost od 26,1 milijardi dinara, najviše zahvaljujući PDV-u pri uvozu, čija visoka naplata pokazuje snažan rast uvoza u prvom tromesečju, u odnosu na isti period prethodne godine.

Posle PDV-a, najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza u iznosu od 9,7 milijardi. U martu se uplaćuje porez na dobit preduzeća po konačnom obračunu za 2010. godinu, te je, i zahvaljujući prihodu po tom osnovu od 8,1 milijardi dinara, ostvarena visoka naplata ukupnih prihoda u tom mesecu.

Ostali oblici poreskih prihoda, kao i neporeskih, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za mart, navelo je ministarstvo.

Rashodi budžeta u martu 2011. godine iznosili su 67,3 milijardi dinara. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima - 16,1 milijardi dinara i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 20,4 milijarde, čiji se najveći deo odnosi na transfer Republičkom fondu za PIO namenjenom za isplatu penzija.

Mart i april karakteriše otplata kamata međunarodnim institucijama po osnovu javnog duga, tako da su rashodi po tom osnovu viši nego uobičajeno. U martu su počele značajnije isplate takozvanih budžetskih kredita - nabavka finansijske imovine, kojima se subvencionišu krediti privredi.

Prema Zakonu o budžetu za 2011. godinu, planirani su budžetski prihodi od 726,4 milijarde dinara, rashodi od 846,92 milijarde dinara i budžetski deficit od 120,5 milijardi dinara.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image