• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ma kakva kriza, kažu zarade srpskih banaka

Banke u Srbiji ukupno su zaradile prošle "krizne" godine 245 miliona evra, što je za neverovatnih 25 odsto više nego 2009, izračunao Balkan magazin.

Bankarski sektor u Srbiji zaradio je u 2010. godini, u sred svetske ekononske krize, 25,4 milijardi dinara dok je godinu dana pre toga inkasirano 20,3 milijardi dinara, objavio je danas elektronski Balkan magazin.

Tokom prošle godine, stopa nenaplativih kredita kretala se i do 20 odsto, ali prema bilansima, banke su ostvarile najveći prihod od kamata do sada - 179,4 milijarde dinara.

Prihodi od naknada i provizija su porasli sa 42 milijarde 2009. godine, na 73,85 milijardi prošle godine, odnosno za neverovatnih 60 odsto.

Balkan magazin navodi da se, kroz ove podatke, vidi prava korist od subvencionisanih kredita, ali i od pozamašnih kamata koje je davala država na svoje obveznice, a koje su kupovale uglavnom banke.

Na čelu bankarskog sektora bila je Inteza banka sa aktivom (plasiranim novcem) od 359,1 milijardu dinara i profitom, pre oporezivanja, od čak 8,46 milijardi dinara.

Druga najveća banka na tržištu je Komercijalna banka sa aktivom od 255,9 milijardi dinara, dok je banka sa drugim najvećim profitom niška AIK banka sa 6,2 milijarde dinara.

Najveći kapital (imovina banke) na kraju prošle godine imala je takođe Inteza 57,3 milijarde dinara, dok je druga banka po visini kapitala Rajfajzen.

Najveći gubitaš i prošle godine je bila mađarska OTP banka sa minusom od 2,5 milijarde dinara, zatim grčka Alfa banka sa 1,7 milijardi gubitka i Kredi Agrikol sa gubitkom od
1,14 milijardi dinara, navodi Balkan magazin.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image