• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Most na Dunavu pre roka, Koridor 10 do 2013.

Most na Dunavu kod Beške biće završen i pre 1. oktobra, kaže ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i dodaje da je završetak Koridora 10 "u trci sa vremenom".

Gradnja mosta započeta je u jesen 2008. godine i planirano je da se završi 1. oktobra 2011. godine. To je najduži most koji se trenutno gradi u Evropi, a danas je počelo spajanje glavnog raspona mosta.

"Most kod Beške je velika radna pobeda srpskih i evropskih graditelja", izjavio je Mrkonjić novinarima i dodao da graditelje, kada se taj most završi, čeka završetak Žeželjevog mosta preko Dunava.

Ukupna vrednost objekta je oko 33 miliona evra, ali će ta suma, prema ranijim proračunima, biti uvećana, jer se očekuju naknadni radovi tako da se još ne zna tačna cena objekta.

Most je dužine gotovo dva kilometra. Novi most, isti je kao postojeći koji je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka kada je bio najduži most preko Dunava u Evropi.

Ministar za infrastrukturu i energetiku je plesom sa direktorkom kompanije "Alpina" u Srbiji Nevenkom Sinđić proslavio završetak spajanja centralnog raspona na mostu Beška preko Dunava.



Istovremeno, Mrkonjić je izjavio i da će gradnja autoputa na Koridoru 10 biti završena 2012. ili 2013 godine.

"Završeni su svi glavni projekti i najveći deo eksproprijacija, obezbeđene su i pare i sada je trka sa vremenom da se koridor završi 2012. ili 2013. godine", kazao je on.

Mrkonjić je istakao da je iz kredita obezbeđeno 1,2 mijarde evra za gradnju Koridora 10 i da takve projekte ne može da završi jedna vlada.

Ocenio je i da više ne stoje kritike upućene za organizaciju gradnje Koridora 10.

Prema njegovim rečima, gradnju tog putnog pravca vodi preduzeće Koridori Srbije, a puteve održava Javno preduzeće Putevi Srbije i obe firme su u sklopu Ministarstva za infastrukturu, kojem i odgovaraju za svoj rad.

Mrkonjić je podsetio da je gradnja preostalih 330 kilometara autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju počela 2008. godine i kazao da se trenutno radi na 110 kilometara severnog kraka.

Direktorka građevinske kompanije Alpina u Srbiji Nevenka Sinđić kazala da imaju dobru saradnju sa domaćim preduzećima i da je oko 40 konultantskih i projektantkskih kompanija učestvalo u izgradnji mosta kod Beške i više od 100 kompanija izvođača i podizvođača.

Najkritičniji deo izgradnje mosta koji se nalazi na Koridoru 10 je završen, kazala je direktorka firme koja gradi i deonice autoputa na istočnom kraku Koridora 10 u Srbiji.

Sinđićeva je izrazila uverenje da će do početka aprila 2011. godine biti završena obilaznica oko Dimitrovgrada i deo kraka od Pirota do Sikova, odnosno od Sikova do Dimitrovgada.

Kako je istakla, tužba za koncesiju Horgoš-Požega je i dalje zamrznuta i u toku su pripreme za pregovore sa Vladom Srbije da se tužba stavi van snage.

Austrijska kompanija Alpina odlučila je u februaru 2010. godine da zamrzne proces arbitraže pred sudom u Parizu, zbog raskinutog ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, zato što je dobila posao za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada i autoputa do granice sa Bugarskom na Koridoru 10.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image