• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španski tramvaji "klize" kroz Beograd od maja

Početkom maja u Beograd će stići prvi od 30 novih tramvaja proizvedenih u Španiji za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) "Beograd".

Nova vozila prevoziće Beograđane od septembra, a kupovina ukupno košta 81,3 miliona evra, saopštila je danas Gradska uprava Beograda.

Nabavka novih tramvaja finansira se iz kredita Evropske investicione banke u vrednosti od 20 miliona evra, a ostatak iz budžeta grada do 2014. godine.

Delegacija Grada Beograda bila je proteklih dana u fabrici "Kaf" u Saragosi u Španiji i "uverila se da se proizvodnja tramvaja privodi kraju i da sve teče po planu", navodi se u saopštenju.

Tramvaji će spolja biti crveno-plavi i u potpunosti će se razlikovati od sadašnjih u Beogradu.

Vozila su prilagođena specifičnim zahtevima beogradskih ulica, sedišta su adaptirana i postoji samo jedna vozačka kabina. Vrata su samo sa jedne strane, što je omogućilo uvođenje podnog grejanja.

Tramvaji će biti niskopodni i klimatizovani, imaće video-nadzor od šest kamera koje će pokriti 90 odsto unutrašnjosti vozila.

Umesto u retrovizore, vozač će gledati u monitor koji će prenositi sliku sa dve spoljne kamere, a tramvaji će u potpunosti biti prilagođeni i osobama sa invaliditetom.

Španski tramvaji će imati i "asinhronu vuču" što znači da će, za razliku od sadašnjih, moći da struju vraćaju u mrežu, a u GSP računaju da će ta ušteda biti oko 30 odsto.

Španski tramvaji mogu da prime po 242 putnika, a propisana brizina im je 60 kilometara na sat.

(Beoinfo/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image