• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radujko: Ne odlazim, prodaja korisna

Generalni direktor Telekoma Srbije kaže da ne napušta kompaniju a da bi strateški investitor kao većinski vlasnik i upravljač samo doneo dobra firmi.

„Iščekujući konačan ishod procesa prodaje, niko nigde ne odlazi. Jedina istina je da profesionalno i odgovorno radimo svoj posao, boreći se za naklonost korisnika i dalji rast kompanije, na sve konkurentnijem tržištu. Ukoliko se prodaja desi, sačekaćemo na svojim mestima novog vlasnika koji će posle operativnog preuzimanja odlučiti o tome koji tim će voditi kompaniju", , izjavio je danas u intervjuu Tanjugu direktor Telekoma Branko Radujko.

A prodaja Telekoma bila bi korisna za budućnost kompanije.

"Pre svega, Telekom bi dobio jednog vlasnika koji upravlja kompanijom.To bi omogućilo brže, efikasnije i fleksibilnije odlučivanje, procedure nabavki, ugovaranja, plaćanja, zapošljavanja i tako dalje", kazao je Radujko.

Zaustavio bi se i trend odliva kvalitetnih kadrova, dodao je on, a otvorila bi se čak i mogućnost za povratak u zemlju domaćih stručnjaka čije znanje i iskustvo bi kompanija, oslobođena stega javnog sektora, mogla adekvatno da plati.

Radujko smatra i da bi prodajom kompanije omogućio lakši pristup svežem kapitalu, cenama i uslovima opreme koje proizvođači imaju za veće i globalno uticajnije telekomunikacione grupacije.

"Investicije bi se uvećale, tehnološka modernizacija ubrzala. Lakši bi nam bio pristup novim poslovnim rešenjima, a građanima bismo mogli da ponudimo nove modele telefona i druge korisničke uređaje. Brži bi bio protok i razmena novih ideja, više inovacija, bolji pristup novim i atraktivnim TV sadržajima i definitivno raznovrsnija ponuda našim korisnicima", kazao je Radujko.

Konačno, smatra Radujko, pristupanje većoj poslovnoj grupaciji donelo bi Telekomu značajne finansijske, organizacione, tehnološke, marketinse i upravljačke koristi, brži razvoj, učvršćivanje dominantne pozicije na tržištu i održivu konkurentnost na duži rok.

Na pitanje koliko su utemeljene optužbe na račun Vlade Srbije da onaj ko kupuje mora da ispuni kriterijume odnosno minimalnu cenu, Radujko kaže da Vlada ni ne namerava da proda Telekom ispod cene i da je to već više puta iz Vlade rečeno.

Pored toga, Vlada je, ukazao je Radujko, organizovala otvoreni međunarodni tender na koji se kvalifikovalo šest poznatih svetskih kompanija.

"Neke od njih bile su izuzetno aktivne i lično žalim što nisu dostavili ponudu na samom kraju. A upravo ta činjenica dokazuje neutemeljenost optužbi da Vlada prodaje kompaniju u bescenje. Da je tako, svi bi dali ponudu, zar ne? Jednako su neutemeljene i tvrdnje da je prodaja unapred dogovorena sa Telekom Austria", tvrdi Radujko.

To objašnjava činjenicom da se sa istih adresa do pre nekoliko nedelja tvrdilo da je sve unapred dogovoreno sa Deutshe Telekomom.

"A sve je jednostavno. Vlada je postavila kriterijume koji su dosta visoki, imajući u vidu stvarnost na globalnom tržištu kapitala, oni su važili za sve učesnike, a akcije može da kupi samo onaj ko prihvati te uslove. Pregovori sa jedinim ponuđačem su nešto što zakon eksplicitno i nedvosmisleno omogućava. Tu problem ne postoji. Odustajanje od zahtevane minimalne cene bilo bi problematično, ali takvu mogućnost su više puta javno i odluvčno odbacili najviši predstavnici države", podsetio je prvi čovek Telekoma.

Odgovarajući na pitanje da li će Telekom Austrija do isteka produženog roka "popraviti" svoju ponudu za kupovinu 51 odsto Telekoma, Radujko objašnjava da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će Austrijanci na kraju i ponuditi tih 1,4 milijarde evra, koliko smo tražili, jer sasvim razume s kakvim se ograničenjima suočavaju.

"Ono što je izvesno je da je ovo za TA ozbiljna prilika da značajno poveća svoju veličinu i položaj na regionalnom tržištu, konsolidovane prihode, broj korisnika, vrednost svojih akcija i profit na duži rok, naravno uz određene rizike vezane za samu industriju i one vezane za političke i makroekonomske okolnosti u zemaljama u kojima poslujemo", kazao je Radujko.

On ističe da ostaje još da se vidi da li će Austrijanci uspeti da pronađu balans (trade-off) između cene koju treba da plate i benefita koje bi im kupovina ovog paketa akcija donela.

On dodaje da u slučaju da se da se prodaja ipak ne desi, postojeći menadžment će akcionarima kandidovati plan daljeg razvoja i funkcionisanja Telekoma, a oni će se preko svojih predstavnika u korporativnim organima izjasniti i o tom planu i o tome ko i na koji način treba ubuduće da operativno upravlja kompanijom.

"Dakle, sve je u redu i nema prostora ni za kakva nagađanja o promenama u menadžmentu dok se ne okonča ovaj proces", zaključio je direktor Telekoma Branko Radujko.
(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image