• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz u Rusiju skočio 67 odsto

Izvozom vrednim 97 miiliona dolara u prva dva meseca u Rusiju poslato robe za dve trećine više nego u isto vreme prošle godine.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije u prva dva meseca 2011. iznosila je 529,6 miliona dolara, što je oko 33 procenta više u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Izvoz iz Srbije povećan je za oko 67 procenata i iznosi 97,417 miliona dolara, uvoz iz Rusije uvećan je za oko 27,7 odsto i iznosi 432,2 miliona dolara, a negativni saldo na srpskoj strani iznosi 334,8 miliona dolara.

Rast srpskog izvoza, kako objašnjavaju u PKS, posledica je primene liberalizovanog Sporazuma o slobodnoj trgovini i napora da se izvoz, posebno prehrambenih i hemijskih proizvoda kao i robe široke potrošnje, organizovano plasira preko velikih trgovinskih lanaca ili osnivanjem rusko-srpskih trgovinskih kuća.
Rusija je šesti partner Srbije kod izvoza sa učešćem od šest procenata, a prvi u uvozu sa učešćem od 15,7 odsto dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 22 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije lane je iznosila 2,7 milijardi dolara, što je bilo za oko 16 odsto više nego godinu ranije, ali je i dalje karakterisao veliki trgovinski deficit na srpskoj strani.

Srpski izvoz je u 2010. povećan za oko 55 odsto i iznosio je 541,1 milion dolara, uvoz za oko devet odsto sa nominalnom vrednošću od 2,1 milijarde dolara dok je negativan spoljnotrgovinski saldo 1,6 milijardi dolara.

U srpskom uvozu iz Rusije godinama dominiraju energenti, koji čine čak 75 do 80 odsto ukupnih kupovina u toj zemlji dok su najzastupljeniji proizvodi u izvozu podni pokrivači i ploče, tapete, akumulatori, šipke, cevi od bakra, gume, voće, lekovi....

Među najvećim izvoznicima iz Srbije u Rusiju su: Tarkett iz Bačke Palanke, Hemofarm iz Vršca,Farmakom MB iz Šabca, Valjaonica bakra Sevojno, Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, Goša fom iz Smederevske Palanke, Tigar Tajers iz Pirot, Enia iz Bačke Palanke, Moskomerc iz Beograda i Simpo iz Vranja.

S druge strane, najviše iz Rusije uvoze Naftna industrija Srbije, Srbijagas, Valjaonica aluminijuma Sevojno, Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, pirotski Tigar tajers, Promist iz Novog Sada, Euro gas iz Subotice kao i beogradske kompanije Petrobart, Jugoimport SDPR i Merkatus.

Iz PKS podsećaju da se prema Sporazumu o slobodnoj trgovini iz avgusta 2000, u režimu bescarinske trgovine nalazi oko 96 odsto vrsta robe iz Carinske nomenklature sa tendencijom proširenja u narednom periodu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image