• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemačku ekonomiju dižu "mini-poslovi"

Nemačka ekonomija doživela je u poslednjih godinu dana "bum kao iz bajke" zahvaljujući mini-poslovima, odnosno radnicima koji ne zarađuju više od 400 evra mesečno.

Rast stope zaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta, privredni bum kao iz priče, sve to prati nemačku ekonomiju u zadnjih godinu dana, zbog čega se sve učestalije analizira kako se ta zemlja izvukla iz recesije, kao da u njoj nikad nije ni bila.

Kako prenosi "Dojče vele", iza nemačkog privrednog čuda stoje i neki negativni trendovi o kojima tamošnji ministri nerado govore. Nemačka privreda raste, zahvaljujući velikom broju najamnih radnika i tzv. mini-poslova.

Radnik koji za hleb zarađuje mini-poslovima, radi samo određeni broj sati u mesecu i ne sme mesečno zarađivati više od 400 evra, da bi bio oslobođen plaćanja poreza i socijalnih doprinosa.

Reječ je uglavnom o poslovima u trgovini, ugostiteljstvu, zdravstvu i čistoći. Nemačka danas ima oko sedam miliona radnika na mini-poslovima i zahvaljujući njima država cveta od ekonomske sreće.

Stručnjaci sa Univerziteta Duisburg-Esen, koji su sproveli istraživanje o mini-poslovima, ne dele opštu euforiju i ističu da su radnicima često uskraćena osnovna prava.

Kao primer navode trgovce u nemačkoj pokrajini Saksoniji koji su svojim mini-radnicima plaćali samo polovinu standardne tarife, bez novčane naknade za vreme godišnjeg odmora ili za vreme bolovanja.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image