• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grci dali najbolju ponudu za tunele

Grčka firma "Terna S.A." je, među 12 ponuđača, imala najnižu cenu od 3,83 milijarde dinara, na danas otvorenom tenderu za izgradnju dva tunela "Pržojna Padina" i "Progon", ukupne dužine 1,7 kilometara, na obilaznici oko Dimitrovgrada na putnom Koridoru 10.

Direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić rekao je za Tanjug, posle otvaranja tendera u Vladi Srbije, da će u narednih 30 dana biti razmotrene ponude i izabran izvođač, kao i da bi radovi trebalo da počnu u junu.

"Radovi bi trebalo da počnu u junu, a mi ćemo se truditi da to bude što pre", rekao je Mišić.

Rok za izgradnju tunela je 24 meseca, a radovi će biti finansirani iz kredita Svetske banke.

Grčka kompanija "Aktor S.A." ponudila je da izgradi te tunele za 5,37 milijardi dinara, a italijanska firma "CMC di Ravenna" za 5,45 milijardi. Najvišu cenu, od 11,15 milijardi dinara, dala je grupa ponuđača koju čine "Por i Umvelt A.G." i "Energoprojekt niskogradnja".

Firme koje su dale ponude su iz Grčke, Italije, Kine, Hrvatske, Češke, Austrije i Srbije.

Austrijska "Alpina", koja gradi autoput i mostove na obilaznici oko Dimitrovgrada, ponudila je da izgradi mostove za oko 11 milijardi dinara.

Mišić je naveo da je tender sproveden prema procedurama Svetske banke, ističući da je visina ponuđene cene glavni kriterijum za dobijanje posla.

"Trenutno izvodimo radove na trasi i mostovima na obilaznici oko Dimitrovgrada i izgradnjom tunela biće upotpunjena čitava obilaznica od 12 kilometara", rekao je on.

Radovi na izgradnji autoputa na obilaznici oko Dimitrovgrada su počeli u aprilu 2010. gradnjom puteva i mostova, što takođe finansira Svetska banka. Rok za izgradnju je dve godine.

Realizacijom tog projekta očekuje se unapređenje međunarodne trgovine i transporta putnika, kao i opšte ubrzanje tranzitnog saobraćaja.

Kada se završi, novi autoput će imati pozitivan uticaj na privredne aktivnosti u regionu i doprineće regionalnom razvoju, ističu u "Koridorima Srbije".

U tom preduzeću kažu da je izgradnja autoputa na istočnom kraku Koridoru 10 kroz Srbiju (E80) od Proseka kod Niša do Dimitrovgrada u ukupnoj dužini od 83,45 kilometra jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Postupak javne nabavke za izgradnju deonice Crvena Reka - Čiflik je u toku i rok za dostavljanje ponuda je 5. maj.

Radovi na delu Pirot (istok) - Dimitrovgrad, počeli su u novembru 2010, što finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Rok za izvođenje radova je 18 meseci, a izvođač je "Alpina".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image