• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puštena u rad mini hidrocentrala u Studenici

Mini hidrocentrala snage 95,4 kilovata, čija izgradnja je započeta 2007, puštena je danas u rad u blizini manastira Studenica.

Postrojenje je sagrađeno na mestu gde je 1927, za potrebe manastirskog bratstva, bila sagrađena hidrocentrala, koja je prestala da radi 1970. godine.

Nova hidrocentrala u koju je uloženo oko 800.000 evra godišnje će proizvoditi oko 600.000 kilovata električne energije koju će koristiti manastir, a višak će biti isporučen tržištu, preko Elektroprivrede Srbije.

Mini hidrocentralu "Studenica" gradilo je preduzeće "Zapadna Morava" iz Kraljeva, a novac su obezbedili Vlada Srbije, ambasada Kraljevine Norveške i drugi donatori, među kojima je najveći bio hidroelektrana "Đerdap".

Direktoru Hidroelektrane "Đerdap" Draganu Stankoviću vladika žički Hrizostom uručio je danas orden Svetog Save II reda kojim ga je odlikovao Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Prema rečima arhimandrita Tihona, igumana manastira Studenica, mala hidroelektrana predstavlja produžetak ktitorske delatnosti zahvaljujući kojoj su svetinje u Srbiji čuvane i održavane.

Mini hidrocentralu "Studenica" simbolično je otvorio savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

"Planovi Vlade Srbije su da maksimalno iskoristi sve obnovljive izvore čiste energije i da budemo primer u regionu kako se mogu koristiti sopstveni resursi koji su vezani za proizvodnju čiste energije", rekao je Škundrić.

"Ova mini-hidroelektrana je dobila status povlašćenog proizvođača i sve svoje viškove može da plasira u elektromrežu EPS i da po tom osnovu manastir prihoduje", rekao je Škundrić i dodao da je manastir Studenica jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika, ne samo Srbije, već i deo zaštićene svetske kulturne baštine.

On je najavio i početak gradnje prve hidrocentrale kapaciteta 10 megavata od ukupno 10 malih hidrocentrala na Ibru do kraja ove godine.

On je podsetio da je za izgradnju tih hidrocentrala, ukupne snage oko 104 megavata, formirano zajedničko preduzeće Elektroprivrede Srbije (EPS) sa italijanskom kompanijom Seći Energija.

Investicije u energetici se, inače, odvijaju saglasno planiranoj dinamici, rekao je Škundrić i dodao da je bilo određenih pomeranja rokova, zbog ekonomske krize.

"Očekujemo da će u narednih 15 dana biti rešeno pitanje tendera za izgradnju termoelektrane "Nikola Tesla B3" i "Kolubare B", rekao je Škundrić novinarima prilikom puštanja u rad hidrocentrale u Studenici.

On je istakao da se u junu očekuje odobrenje kineskog kredita za modernizacuju Termoelektrane i kopova "Kostolac" i izrazio očekivanje da će ta investicija biti ostvarena po planu.

Savetnik premijera naglasio je da se svi kapitalni remonti u energetskom sektoru odvijaju po planu i da je počela obnova malih hidroelektrana u vlasništvu EPS-a, vredna oko 50 miliona evra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image