• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Komisija protiv prodaje Telekoma

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije preporučila je danas srpskoj vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije, koji je ponudio 800 miliona odmah i ostalo u devet godišnjih rata. Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da Vlada neće odstupiti od ranije cene - 1,4 milijarde evra za većinski udeo.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbije preporučila je vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrije od 1,1 milijardu evra za kupovinu većinskog udela u tom preduzeću, jer ne ispunjava finansijske uslove tendera, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

"Ovo neće imati posledica na ovogodišnji budžet jer je on projektovan na pretpostavci da para od prodaje akcija Telekoma neće biti za budžetske svrhe u ovoj godini", rekao je šef radne grupe Vuk Đoković, dodavši da je radna grupa odluku donela jednoglasno.



Đoković, koji je i državni sekretar Ministarstva finansija, očekuje da će Vlada u najskorije vreme razmotriti preporuku radne grupe i doneti "odgovarajuće odluke".

Konačnu odluku donosi Vlada ali predsednik Srbije Borius Tadić smatra da je stvar već odlučena.



"Cenu Telekoma definiše i tržište, ali, ako tržište nije takvo da obezbeđuje potrebnu cenu i sredstva da bi Srbija napredovala ekonomski, vlada je donela odluku da ne ide u prodaju Telekoma", rekao je Tadić novinarima prilikom posete poljoprivrednom domaćinstvu kod Kragujevca.

Tadić je podsetio da je prvobitna odluka o prodaji doneta kako bi sredstva bila plasirana u druge oblasti privrede u kojima država ne može da nađe strateškog partnera, kao što su izgradnja puteva i novi energetski sistemi.

On je naglasio da je javnost proteklih dana obmanjivana raznim medijskim informacijama o tome da je prodaja Telekoma dogovorena.

Telekom Austrija saopštio je danas da je Vladi Srbije ponudio iznos do 1,1 milijarde evra za 51 odsto akcija Telekoma Srbije. Nova ponuda Telekoma Austrija predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija Srbije, Telekom Austrije je novu, poboljšanu ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija Telekoma Srbija dostavio u roku.

Minimalna cena koju je Vlada odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala Telekoma Srbije je 1,4 milijarde evra, ali vlada bi trebalo i da formalno pristane ili odbije na ponudu Telekoma Austrije.

Kako se navodi u saopštenju Telekoma Austrija koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl, iz poboljšane ponude za većinski udeo u Telekomu Srbija isključena je ranija obaveza investiranja.

Prvobitna ponuda Telekoma Austrija dostavljena 21. marta, obuhvatala je cenu od 800 do 950 miliona evra za 51 odsto akcija Telekoma Srbija i kapitalna ulaganja od 450 miliona evra za tri godine.

Kako se ističe, poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova Telekoma Srbije u određenom periodu.

Vlada Srbije ima 80 odsto akcija u Telekomu Srbije, a grčki OTE ima 20 odsto.

Prvobitnim planom bilo je predviđeno da Vlada Srbije proda 31 odsto akcija u Telekomu, a grčki OTE svih 20 odsto akcija, ako se postigne odgovarajuća cena.

Telekom Srbije poseduje kompaniju Telekom Srpske u RS, u Bosni i Hercegovini, i Mtel u Crnoj Gori.

Grupa Telekom Srbija ostvarila je u 2010. godini neto dobit od 17 milijardi dinara što je bio rast od 27,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i najbolji poslovni rezultat u istoriji te kompanije.

Telekom Austrija posluje u osam zemalja, ima 22 miliona korisnika i 2010. godinu je završio sa 4,7 milijardi evra prihoda.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image