• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EIB krediti u vrednosti od 750 miliona evra

Srbija, Evropska investiciona banka (EIB) i kompanija Fijat automobili Srbija danas su u Luksemburgu potpisali dva ugovora vredna ukupno 750 miliona evra.

Ugovore su potpisali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, guverner Narodne banke Dejan Šoškić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, potpredsednik EIB-a Dario Skanapjek i generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis.

Prvi ugovor u vrednosti od 250 miliona evra odnosi se na finansiranje malih i srednjih preduzeća, dok se drugi od 500 miliona evra odnosi na investicije koje će u Srbiji imati "Fijat".

"Sa EIB zaključili smo najveći aranžman u jednom danu i ova institucija, koja je zapravo banka Evrope se sve više afirmiše kao ključni strateški finansijski partner naše zemlje u izgradnji izvozne ekonomije, infrastrukture, borbe protiv siromaštva i izgradnji ekonomije znanja", rekao je Đelić nakon potpisivanja ugovora.

Prema njegovim rečima, finansijski uslovi su najbolji mogući u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je danas da bi za mesec i po moglo da počne odobravanje kredita iz kreditne linije EIB za mala i srednja preduzeća.

Ćirić je agenciji Beta nakon potpisivanja ugovora sa EIB kazao da je 80 miliona evra iz te apeks (Apex) kreditne linije namenjeno proizvođačima automobilskih delova.

"Krediti će biti dostupni i stranim i domaćim kompanijama koje su spremne da se uključe u lanac dobavljača, ne samo za Fijat već i za sve druge automobilske kompanije", kazao je on u telefonskoj izjavi iz Luksemburga.

Ćirić je precizirao da će se sredstva iz apeks kreditne linije EIB plasirati preko komercijalnih banka po izuzetno povoljnim uslovima i dodao da je kamata za Srbiju od tri do 3,5 odsto godišnje, na šta još treba dodati marže banaka.

Ministar ekonomije kaže da je potpisivanje ugovora "važan impuls i znak da renomirana institucija kao što je EIB ima poverenja u Srbiju i vidi je kao dobru investicionu destinaciju, a sa naše strane pokazuje da se polako ali sigurno krećemo ka izvozno orijentisanoj ekonomiji".

Investicija Fijata u Srbiji, dodao je, biće 99 odsto izvozno orijentisana, a novac EIB kojoj će biti na raspolaganju srpskoj privredi i komponentašima takođe će biti orijentisan ka izvozu.

"Ugovor o kreditu za Fijat dovoljno govori o ozbiljnosti projekta i najveći deo tog novca biće investiran ove i početkom sledeće godine u završetak celokupne investicije Fijata u Kragujevcu, koja bi trebalo da iznosi oko milijaru evra", kazao je srpski ministar ekonomije.

To pokazuje, istakao je, i da se projekat Fijata približava kraju i očekuje se da, prema najavama iz Fijata, novi model automobila u test fazi bude izbačen krajem ove godine.

Ćirić je precizirao da je za kredit EIB od 500 miliona evra namenjen fabrici Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, država Srbija dala garancije na 200 miliona evra, a garancije na preostali deo dali su Fijat i italijanske agencije.

Potpredsednik EIB-a zadužen za zapadni Balkan Dario Skanapjek rekao je da su danas potpisani ugovori veoma važni za podršku privrednog razvoja Srbije i izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je ovo već četvrti put da EIB sa Srbijom potpisuje ugovor o finansiranju malih i srednjih preduzeća i da je "do sada ovo odlično funkcionisalo".

On je ocenio da se saradnja EIB-a sa Srbijom razvija veoma dobro i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti dodatno produbljena.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image