• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jutarnji list: Hrvatska u EU od 1. jula 2013.

Zagrebački Jutarnji list danas piše da će Hrvatska zaključiti pregovore do leta, a punopravna članica EU postati 1. jula 2013. godine.

Najavljujući današnji sastanak stalnih predstavnika država članica EU u Briselu, list navodi da će oni održati raspravu o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora, ali i o indikativnom datumu punopravnog članstva u EU.

U Zagrebu očekuju da će komesar za proširenje Štefan File u izveštaju predstavnicima država članica dati ocenu da je Hrvatska učinila veliki napredak u poglavlju o pravosuđu i osnovnim pravima i da će dobiti zeleno svetlo država članica za nastavak procedure zatvaranja i tog poglavlja, kao i poglavlja o tržišnoj konkurentnisti.

Evropska komisija će svoju ocenu o pravosuđu zasnovati, na izveštaju hrvatske vlade, ali i na onom koji je sačinila misija EK koja je pre nedelju dana bila u Hrvatskoj.

Jutarnji list donosi izjave neimenovanih diplomata EU da sve ide u smeru zaključenja pregovora u junu ili eventualno u julu.

Zaključenja neće biti bez uslova jer je Francuska predložila, a mnoge druge države podržale, da se proces u poglavlju u pravosuđu redovno nadzire i nakon zaključenja pregovora, sve do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo.

Svaka bi se tri meseca izveštavalo u kojoj meri Hrvatska nastavlja da ispunjava uslove iz poglavlja o pravosuđu, a naročito u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i procesuiranju ratnih zločina.

"Ko god osvoji vlast, neće se ni u jednom trenutku moći opustiti jer će se taj ritam borbe protiv korupcije na svim niovima morati nastaviti", prenose se izjave diplomata uz obrazloženje da je to garancija da zaključenjem pregovora u Hrvatskoj neće prestati borba protiv korupcije. Tako bi Hrvatska u Uniju ušla potpuno spremna, smatraju u Briselu.

Prema procenama EK, Hrvatska bi u prvoj godini članstva u EU u budžet EU trebalo da uplatiti 609 miliona evra, a godinu kasnije 647 miliona.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image