Vodimo vas na gastronomsko putovanje Turskom, zemljom poznatoj po šiš ćevapima, donerima, dolmama, mantijama, lokumima, baklavama, ašurama...
Testo od pšeničnog brašna smatra se za osnov turske kuhinje. Od njega se prave čuveni jufke (lisnato testo za burek, peciva svih veličina punjene sirom, ribom, mesom ili povrćem) i mantije (zavijuci od testa punjeni mesom).
Osim hleba i testa veoma je zastupljen i pilav od riže, odnosno bulgur od pšenice. Riža se priprema na mnogo različitih načina i poslužuje hladna ili topla.
Meso se koristi u malim količinama, a najpoznatija jela su šiš kebab, doner kebab, ćufte (kuglice od mlevenog mesa i seckanog luka), tartar stek (sirovo mleveno mesa koje se nekoliko sati snažno meša sa bulgurom i raznim začinima).
Mešano meso sa roštilja podrazumeva: jagnjeće kotlete, komadiće jetre i bubrega, kockice junetine ili govedine na ražnju.
Zastupljeni su naravno i plodovi mora, s obzirom da je Turska okružena sa četiri mora.
Mi ih zovemo sarme, a Turci punjeno povrće nazivaju dolme. Za pripremu se koriste sve vrste povrća koje može da se puni ili zavija u listove. Tradicija je da se ove punjene pirinčem jedu hladne, dok za ove punjene mesom važi pravilo da su najbolje sa jogurtom.
Slatkiše sigurno još bolje poznajete. Iako su halva, lokum i baklava planetarno popularne, najomiljeniji desert u samoj Turskoj je sveže voće, koga ima u velikim količinama.
Ima još dosta toga. Pogledajte...
Ukoliko imate želju da probate tursku hranu, manifestacija Dani Turske traje i u nedelju (14 - 22 sata) u Domu sindikata. U hol su smešteni štandovi sa suvenirima, keramikom, turskom kuhinjom Eubr-umetnost, kaligrafije i naravno hranom.
Osim mini bazara, za 14 sati je zakazana projekcija najgledanijeg turskog filma "Mađioničar", a za 20 časova u dvorani Doma sindikata bi trebalo da glumci u realizaciji gradskog pozorišta KOCAELI izvedu predstavu "Derviš i smrt".
(MONDO)