• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji potreban novi aranžman sa MMF-om

Predstavnici Vlade Srbije i Misije Međunarodnog monetarnog fonda saglasili su se da postoji potreba za novim aranžmanom iz predostrožnosti između Srbije i MMF-a, sa ciljem da se nastave reforme u zemlji.

Potpredsednica Vlade za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović i šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger zajednički su ocenili da bi novi aranžman podrazumevao dve komponente - jedna je fiskalna odgovornost, a druga su infrastrukturni projekti u cilju poboljšanja investicione klime.

Na sastanku se takođe razgovaralo i o modelima upravljanja projektima koji bi se finansirali iz kapitalnog dela budžeta.

Obe strane složile su se da se danas mali procenat budžeta troši na infrastrukturne projekte, koji doprinose povećanom investicionom ulaganju i da bi novi model išao upravo u pravcu povećanja izdvajanja sredstava za infrastrukturu, navedeno je u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, u odvojenom susretu, upoznao je predstavnike delegacije MMF-a i sa pojedinostima vezanim za primenu novog Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je povećan iznos novčanih socijalnih davanja i proširen obuhvat korisnika.

Ministar Ljajić je govorio i o detaljima tripartitnog Socijalno - ekonomskog sporazuma za 2011. godinu, koji su nedavno potpisali premijer Mirko Cvetković, predstavnici reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Govoreći o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji, ministar Ljajić je istakao da očekuje da Socijalno-ekonomski savet u narednom periodu preuzme značajniju ulogu u nastavku reformi javnog sektora, tržišta rada i izmene zakonodavstva vezanog za privlačenje stranih investicija.



Misija MMF-a boravi u Srbiji od 18. do 27. maja radi razgovora sa predstavnicima državnih institucija na nivou tehničkih eksperata, u okviru zajedničkih napora da bude sklopljen novi aranžman iz predostrožnosti.

Predstavnici MMF-a, od dolaska u Beograd, imali su razgovore sa guvernerom NBS Dejanom Šoškićem i njegovim saradnicima, premijerom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem.

Pre susreta sa Jegerom, premijer Cvetković najavio je da će se razgovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti voditi naredna dva do tri meseca i posle njihovog uspešnog završetka biće sklopljen novi aranžman.

"Imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana nije nam potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije", rekao je premijer.

Cvetković je istakao da verovatno neće biti dovoljna samo jedna misija da se sklopi aranžman i objasnio da se radi o normalnoj proceduri kada se sklapa sporazum sa MMF-om.

Prilikom susreta Jegera sa vicepremijerom Krkobabićem i Jeger zajednički zaključeno da se budući arnžman sa MMF-om, ukoliko do njega dođe, mora pođednako odnositi na reformu svih delova javnog sektora, od javnih preduzeća, preko zdravstva, školstva sve do penzija, kao i da reformski potezi treba da budu u skladu sa evropskim standardima.

Krkobabić i Jeger su se saglasili da je potrebno stalno usavršavanje i iznalaženje novih i povoljnijih rešenja u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja, uz zajedničku ocenu da je reforma penzionog sistema realizovana s uspehom u okviru proteklog aranžmana sa MMF-om.

Srbija je 15. aprila 2011. godine uspešno okončala "stend baj" aranžman sa MMF-om, u okviru koga je od ukupno raspoloživih sredstava od oko 3 milijarde evra iskorišćeno oko 1,52 milijardi evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image