• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krajem septembra novi aranžman s MMF-om

Krajem septembra Vlada Srbije bi s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogla da potpiše aranžman iz predostrožnosti vredan milijardu evra, izjavio je za "Ekonomist magazin" šef Misije MMF-a u Srbiji Albert Jeger.

On je rekao da se o detaljima još pregovara, ali da će najverovatnije aranžman trajati godinu i po i da će novac srpskim vlastima, pre svega Narodnoj banci Srbije, biti dostupan krajem septembra, napominjući da će biti korišćen samo u slučaju pogoršane ekonomske situacije, odnosno ako se "materijalizuju" neki od rizika koje je označio MMF.

"Suština aranžmana će biti da, ako se rizici materijalizuju, vlasti mogu da povuku novac. To će biti mehanizam osiguranja. Grubo rečeno, ideja je da pokrijemo sledeću godinu i budžet za 2013. godinu, što znači da će trajati oko godinu i po", rekao je Jeger u intervjuu za novi broj "Ekonomista" koji izlazi u četvrtak, 2. juna.

Jeger je istakao da rizika ima mnogo te da potiču pre svega iz problema u zoni evra.

"To su periferni rizici, naročito kad je reč o Grčkoj, budući da ima nekoliko grčkih banaka u Srbiji, pa ima scenarija s prelivanjem problema na srpsku ekonomiju. To je jedan od rizika", kazao je Jeger.

Osim toga, uvek postoji rizik da izvoz neće rasti koliko je projektovao MMF, odnosno da neće biti dovoljne tražnje za srpskim proizvodima, da cene nafte, hrane ili drugih roba na međunarodnom tržištu ne budu u projektovanim granicama ili da treba više resursa, što bi uticalo na uvoz, te, na kraju, da dotok kapitala bude manji od projektovanog ili se može dogoditi kombinacija ovih rizika, zaključio je Jeger u intervjuu za "Ekonomist".

Na završnom sastanku u Vladi Srbije, povodom tekuće posete MMF, danas je konstatovano da rezultati u 2011. godini pokazuju da se fiskalna politika sprovodi u skladu sa dogovorenim okvirima, a najavljeni su i novi razgovori u avgustu kada će biti dogovoreni svi detalji novog aranžmana iz predostrožnosti.

"Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva mogućnost, ali ne i obavezu povlačenja sredstava. Vlada Srbije ne namerava da povlači sredstva koja će biti rezervisana", navedeno je u saopštenju posle završnih razgovora predsednika Vlade Srbije i ministra finansija Mirka Cvetkovića i delegacije MMF-a koju predvodi Jeger.

U razgovorima je istaknuto da je neophodno da realizacija fiskalne politike bude u skladu sa utvrđenim fiskalnim pravilima do kraja godine.

Tokom razgovora bilo je reči o toku reformi koje se sprovode u Srbiji, kao i o reformama koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju podizanja konkurentnosti srpske privrede, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Premijer Cvetković je ove nedelje nagovestio da će na današnjem sastanku biti dogovoren određeni iznos sredstava koja će biti na raspolaganju našoj zemlji u slučaju vanredne potrebe, bez obzira na to što aranžman iz predostrožnosti ne predviđa i finansijski sporazum s MMF-om.

U jednoj od izjava novinarima ove nedelje premijer Cvetković je rekao da, imajući u vidu da Srbija nije povukla sva sredstva iz prethodnog stend baj aranžmana, našoj zemlji sada nije potreban dodatni novac od MMF-a, ali nam je potrebna ekspertiza te finansijske institucije.

Srbija je 15. aprila uspešno okončala trogodišnji "stend baj" aranžman, u okviru koga je od ukupno raspoloživih sredstava od oko 3 milijarde evra iskorišćeno oko 1,52 milijardi evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image