• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priština preti sa 10 odsto carine,pa blokadom

Ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja najavila je da će za robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini biti uvedena naplata carine kao uzvratna mera na nepriznavanje prištinskog carinskog pečata.

To će, kako navode prištinski mediji, biti prva mera kosovske vlade za uvođenje reciprociteta zbog blokade kosovskih proizvoda čija prodaja nije dozvoljena na tržistu Srbije i BiH, pošto Beograd i Sarajevo ne priznaju nezavisnost Kosova a time i carinske pečate na kojima piše Republika Kosovo.

"Prvo će biti naplaćivana carina od 10 odsto i ako vidimo da nema rezultata, počećemo blokadu na uvoz robe u celini, kao što rade sa robom sa Kosova u ove dve zemlje", izjavila je Kusari Ljilja za TV stanicu “Top čenel” iz Tirane.

Prema njenim rečima, roba koja dolazi iz Srbije i BiH je lako zamenjiva proizvodima iz drugih zemalja.

"Iz Srbije uglavnom uvozimo pšenicu. Tražili smo od drugih država osnovne artikle, kao što su šećer, različiti materijali i proizvodi za prehrambenu industriju", rekla je ministarka trgovine.

Ona je navela da izvoz robe iz Srbije na Kosovo dostiže sumu od preko 370 miliona evra, a iz BiH oko 80 miliona.
Kosovo, Srbija i BiH su potpisnice sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo poreza u visini od 18 odsto.

Povodom najave Prištine da će 1. juna biti uveden porez od 10 odsto na robu iz Srbije, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je reč o jednostranoj meri koja nije u skladu sa principima CEFTA sporazuma.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image