• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Imamo zdrav finansijski sistem

Guverner Narodne banke Srbije ipak upozorava na određene rizike zbog velike zavisnosti od evra i porasta učešća problematičnih kredita u ukupnim zajmovima.

"Finansijski sistem Srbije je sačuvao stabilnost u ekonomskoj krizi. Očuvanje poverenja u taj sistem bio je veliki izazov, ali je on dosta uspešno savladan", kazao je Šoškić na konferenciji "Evropskog foruma institucija za očuvanje depozita (EFDI)" u Beogradu.

Guverner NBS najavio je niz mera koje će doprineti jačanju poverenja u domaću valutu, odnosno rastu štednje i kredita u dinarima, kao i izvora finansiranja u domaćoj valuti.

On je podsetio da se već 40 godina u Srbiji štedi u devizama, što sada ne bi bilo lako zabraniti, i dodao da sada štednja u evrima u srpskim bankama iznosi 7,3 milijarde evra.



Šoškić je istakao da su depoziti u bankama veći nego pre izbijanja svetske ekonomske krize, čemu su doprinele blagovremene mere vlade i centralne banke, a značajnu ulogu imala je i Agencija za osiguranje depozita.

Guverner je naveo da je trenutno učešće problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama 17 odsto, od čega su problematični krediti privrede 22,5 odsto, a domaćinstava oko 10 odsto.

On je dodao da je značajno što je visoka adekvatnost kapitala srpskih banaka, kao i dobra zaštita svih pa i problematičnih kredita, jer su obezbeđeni hipotekama.

Šoškić je najavio da će NBS i Agencija za osiguranje depozita unapređivati saradnju kako bi depoziti bili još bolje zaštićeni.

Direktor Agencije za osiguranje depozita Milorad Džambić je podsetio da je trenutno garantovana isplata depozita od 50.000 evra u slučaju da banka nije u situaciji da isplati štediše, a isplata je u roku od tri dana.

Predsedavajući Evropskom forumu institucija za osiguranje depozita Roberto Moreti je rekao da je svetska ekonomska kriza pokazala koliki je značaj saradnje međunarodnih finansijskih institucija u zaštiti depozita.

On je kazao da će do juna biti završen "stres test" koji će pokazati koliko je bankarski sistem u evropskim zemljama stabilan i otporan na krizne situacije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image