• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brefor: Srbi, obrađujte zemlju

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je večeras da su izvozne šanse Srbije u razvoju voćarstva, povrtarstva i stočarstva i da te grane država treba da pomaže.

Brefor je rekao da je vladina politika podrške agraru jedna od najkomplikovanijih u bilo kojoj državi i da godinama traju debate kako pomoći poljoprivredi.

Ključno pitanje je šta treba podržati, naglasio je Brefor u izjavi za Dnevnik RTS-a, pri čemu je izdvojio dva cilja koja treba ostvariti uz pomoć subvencija.

S jedne strane, prema njegovim rečima, to su povećanje prihoda i regionalni razvoj, odnosno treba obezbediti da poljoprivrednici ostanu da obrađuju zemlju.

S druge strane, subvencije treba da stimulišu proizvodnju u oblastima koje imaju komparativnu prednost, a u Srbiji su to stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, gde su šanse za veći izvoz.

Na pitanje da li to znači da je dobar prvobitni plan države da subvencioniše mala gazdinstva, Brefor je kazao da vlada ide u dobrom pravcu i da treba obezbediti regionalni i socijalni razvoj.

"Podržavamo stav da subvencije ne treba da se dele po broju hektara, već postoje i drugi načini podške poljoprivredi. U principu, mislimo da vlada ide u dobrom pravcu, ali će očigledno to biti težak proces", naveo je Brefor.

Što se tiče Koridora 10, on je kazao da je za takav projekat fpotrebno dosta priprema i da očekuje radove i veliki pomak na leto, dodavši da je 400 miliona dolara zajma namenjeno izgradnji tog koridora.

"Iako neki kažu da se ništa ne dešava na Koridoru, ja se sa tim ne slažem. Kada se gradi ovakav put, potrebno je dosta priprema koje se završavaju pre nego što na red dođu šleperi. Sada je to većim delom završeno i na leto očekujem radove i veliki pomak na Koridoru 10", kazao je Brefor.

Odgovarajući na pitanje šta je razlog što Srbija još nije iskoristila 600 miliona dolara, od 900 miliona zajma koliko joj je odobreno, on je naveo da je jedan od razloga to što i Svetska banka i Vlada Srbije koriste komplikovane procedure kako bi dobili najbolju cenu za projekte i da to usporava posao.

"Ali, u poslednjih šest do devet meseci situacija se značajno popravila. Neki od projekata za koje bismo pre nekoliko meseci rekli da su problematični, sada se veoma dobro primenjuju - poput projekta navodnjavanja i odvodnjavanja, i projekta u obrazovanju i zdravstvu", naveo je Brefor.

On je rekao da je ohrabren onim što se događa i ukoliko se nastavi takvim tempom u narednih šest meseci videće se veliki pomak u sprovođenju projekata koje finansira Svetska banka.

Brefor je dodao da je cilj izrade ekonomskog memoranduma za Srbiju da se daju konkretni predlozi kako da se promeni model rasta koji će biti zasnovan na investicijama i izvozu i to u oblastima transporta, logistike zemljišta, energetike.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image