• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pošta ostaje državna, kažu ministri

Pošta je simbol države Srbije, gde je pošta, tu je i država, pa Pošta neće biti privatizovana, ocenili su danas ministri Vlade Srbije na proslavi 171. godišnjice Pošta Srbije.

Generalni direktor Pošta Srbije Goran Ćirić rekao je da je pošta razvila niz novih, integrisanih komercijalnih usluga, koje su od značaja za razvoj elektronskog poslovanja i pojednostavljivanja administrativnih procedura.

Na svečanosti je rečeno da je dobit Pošta Srbije u 2010. godini iznosila 4,63 milijarde dinara, svakodnevno se pruži
1,3 miliona usluga, a u objekte pošta mesečno uđe oko 18 miliona korisnika.

U video poruci, premijer Srbije Mirko Cvetković čestitao je Pošti Srbije jubilej i istakao da su Pošta Srbije i Vlada Srbije razvile novu uslugu, integrisanu izvoznu uslugu za mala i srednja preduzeća.



Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je pošta simbol države i da ovo preduzeće mora ostati u državnoj svojini.

Dačić je istakao da je su, u saradnji sa Poštom, razvijane različite elektronske baze podataka, umrežavanje državnih institucija, uz poštovanje bezbednosnih podataka.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će od jeseni, građani moći da zatraže izdavanje ličnih karti i pasoša na šalterima MUP, bez dodatnih izvoda, kojima će zaposleni u policijskim upravama moći da provere matične podatke.

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković istakao je da je saradnja sa Poštama Srbije počela pre 2,5 godine na formiranju elektronske baze podataka, odnosno registra građana Srbije.

Zakon o matičnim knjigama predstavlja prekretnicu u reformi državne uprave i u tom poslu, ministarstvo je našlo u Pošti Srbije partnera, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, trenutno je u elektronskoj bazi podataka upisano oko 3,2 miliona građana Srbije, a do kraja godine se očekuje da budu upisani podaci četiri miliona građana.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je velika zasluga Pošta Srbije za opstanak ljudi u Pokrajini.

Pošta ima veoma veliki značaj, posebno kada se govori o prekidu telefonskog saobraćaja, kao i obezbeđivanju egzistencije za ljude koji su zaposleni u ekspoziturama pošta, istakao je Bogdanović.

Pošte razvijaju i infrastrukturu, što pokazuje da ni ovo preduzeće, a ni država nisu digli ruke od Kosova i Metohije, rekao je Bogdanović.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković istakao je da je Pošta Srbije, kao sistem u kojem u 1.500 poslovnica radi 15.000 ljudi, pokazala da je spremna i može da se menja i jedan od retkih sistema koji neki posao počne i završi.

Kada se govori o E-upravi, Marković je rekao je da 250 kilometara opštičkih vlakana povezano i umreženo skoro 30 lokacija ministarstava, organa državne uprave i obezbeđeno da se održavaju elektronske sednice Vlade Srbije.

Pošta Srbija uplatila je 50 miliona dinara od svoje dobiti za pomoć obnove Kraljeva, koje je porušeno u zemljotresu prošle godine.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image