• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora Vlade i NBS o učešću za kredite

Na sastanku premijera Mirka Cvetkovića, ministar Olivera Dulića i guvernera Dejana Šoškića nije postignut dogovor o pitanju povećanja učešća za hipotekarne kredite sa 10 na 20 odsto, koliko je odredila centralna banka.

Centralna banka odlučila je da, zbog očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, od 1. jula klijenti banaka koji uzimaju stambene kredite sa hipotekom, moraju da imaju učešće od 20 odsto, a ne kao do sada 10 procenata vrednosti nekretnine.

Šoskić je na sastanku obrazlagao zašto misli da bi nova mera NBS bila dobra, dok su predstavnici Vlade Srbije naveli da bi ona negativno uticala na građane Srbije.

Sledeće sedmice će na sastanaku o prihvatljivom modelu stambenog kreditiranja, osim predstavnika Vlade Srbije i NBS, biti i predstavnici poslovnih banka, saznaje Beta.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je ranije da bi najavljena mera povećanja učešća za stambene kridite trebalo da bude ponovo razmatrana i da se modelira u sladu sa efektima koje bi ostvarila po građevinski sektor.



On je kazao da poštuje odluku NBS da se jačanjem dinara i smanjenjem inflacije pospeše ambijent za poslovanje u Srbiji, ali da bi trebalo da se uvaže i argumenti privrednika koji se bave građevinarstvom, koje je teško pogođeno ekonomskom krizom.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je ranije danas da NBS smatra da povećanje učešća građana za stambene kredite neće negativno uticati na tu vrstu kreditiranja i stambenu izgrađu u Srbiji.

Na direktno pitanje novinara da li će NBS promeniti svoju odluku, guverner je samo rekao da će o razlozima nove odluke, koja bi trebalo da se primenjuje od 1. jula, obavestiti premijera.

Odluka o većem depozitu za stambene kredite, kao i o obaveznom učešću od 30 odsto za kredite indeksirane u evrima, prema rečima guvernera, trebalo bi da doprinese da se građani više zadužuju u dinarima, odnosno da se banke i njihovi klijenti manje izlažu valutnom riziku.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image