• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bura oko učešća za stambene kredite

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je odluka centralne banke, o povećanju učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto, neutralna. Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić najavio da će insistirati da se ta odluka odloži.

Šoškić navodi da ona ne izaziva promene u postojećem sistemu finansiranja, niti će sprečiti funkcionisanje subvencionisanih stambenih kredita, ukazujući da je glavni problem što postoji mala tražnja za stambenim kreditima.

"Nova odluka nije u koliziji sa uredbom vlade koja reguliše mogućnost da građani na osnovu učešća od 10 odsto dobiju i podršku države od 15 odsto, pri odobravanju stambenog kredita", istakao je on.

Šoškić je naglasio da odluka NBS neće negativno uticati na građevinsku industriju, dodajući da je problem građevinarstva u niskoj tražnji i u tome što građani neće da se zadužuju, napominjući i da taj problem traje već nekoliko godina, zbog svetske ekonomske krize.

Istovremeno, ministar za životnu sredinu Srbije Oliver Dulić kaže da će insistirati da se odloži ta mera NBS.

Dulić je rekao da je potrebno olakšati građanima da kupe stanove, kao i da bi ovakva mera mogla da izazove negativne posledice po građevinsku operativu i po standard građana.

On je najavio da će insistirati da se mera odloži ili da se prilagodi onome što je realnost, a realnost je, kako je rekao, da je građevina u krizi.

Dulić je za RTS rekao da će subvencionisanje stambenih kredita biti nastavljeno, sve dok se novac za to namenjen ne utroši i naveo da bi sredstavima, koje je vlada odvojila, mogla da se finansira kupovina oko 2.000 stanova.

Subvencionisane stambene kredite sa minimalnim učešćem od 10 odsto građani će i dalje moći da uzimaju jer je do kraja godine obezbeđena i više nego dovoljna količina sredstava u budžetu za ovu namenu, rečeno je juče Tanjugu u Vladi Srbije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image