• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što bliže EU, to će biti paprenije cigarete

Srbija je jedna od zemalja Zapadnog Balkana koje će morati radi ulaska u EU da utrostruče sadašnje akcize na cigarete. Ukoliko se to uradi odjednom, moglo bi da bude veoma šokantno po prihode budžeta, upozoravaju duvanžije.

Usklađivanje akciza sa evropskim standardima je neminovno i tu je državi protiv rizika od šoka po prihodnu stranu budžeta potreban pomoć onih koji u duvanskoj industriji rade na ržištu EU, saopštila je kompanija Džapan tabako internešenel (Japan Tobaco International).

Nova EU Direktiva nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1.000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona.

Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1.000 cigareta.

Potpredsednik kompanije Džapan tabako internešenel Kristijan Kring je u Bečićima, na sastanku guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope, ocenio da je sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda.

"Predvidiv, postepen i regionalno izjednačen rast akciza u celom regionu uslov je za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama. To se može osigurati donošenjem akciznih kalendara koje bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji s duvanskom industrijom", rekao je Kring.

Prema njegovom mišljenju, svrha akciznog kalendara je da unapred reguliše povećanje akciza u periodu od tri do pet godina, čime bi bili osigurani stabilni prihodi za državu i predvidivo poslovno okruženje.

"U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžete, kao što se desilo novo-pridruženim članicama EU. Nadamo se da će vlade zemalja Zapadnog Balkana izbeći takav scenario u saradnji s duvanskom industrijom koje imaju iskustvo u poslovanju u Evropskoj uniji", poručio je Kring.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image