• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Biće bolje, ali nedovoljno po džep

Srbija je bolje od drugih zemalja prošla krizu od 2009. i očekuje se da će naredna biti mnogo bolja nego ova godina, kaže premijer Mirko Cvetković.

Cvetković je na Mokroj Gori na ekonomskom "Vivaldi forumu" naglasio da je u protekle tri godine od formiranja aktuelne Vlade napravljen gigantski korak napred u procesu evropskih integracija.

On je naveo i da se očekuje da do kraja godine Srbija dobije status kandidata i termin za započinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, a za 2012. prognozira se 4,5 odsto, ali te stope rasta i dalje su nedovoljne da se značajnije osete "na džepu građana".



"Kriza je uticala na bruto društveni proizvod (BDP) i zaposlenost, ali je ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna", istakao je premijer i dodao da se Srbija nalazi u "velikom broju procesa koji se prepliću".

Kako je objasnio, u pitanju su odnosi Srbije sa Evropskom unijom, sa finansijskim tržištima, kao i odnosi unutar zemlje.

On je naveo da će Skupština Srbije zasedati i tokom leta i da se pripremaju važni zakoni, od kojih su neki politički.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dobre odnose sa finansijskim tržištima, pre svega sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, zatim Kinom, Rusijom i SAD.

Cvetković je podsetio da je Srbija od Ruske Federacije dobila kredit od 200 miliona dolara, a pregovara je o zajmovima za infrastrukturne projekte u vrednosti 800 miliona dolara.

"Sa Kinezima finanisiramo most u Beogradu čija će gradnja početi ovih dana, a u planu je niz drugih projekta", rekao je premijer.

Dvodnevni "Letnji Vivaldi forum - Planirajmo 2012", posvećen je makroekonomskim i privrednim kretanjima bitnim za planiranje poslovanja u narednoj godini.



(agencije/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image