• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke brinu ko će im uzeti kredit

Sa novim merama NBS, prvenstveno obaveznim učešćem od 30 odsto za kredite u evrima, banke smišljaju načine da privuku mušterije. Bankari se nadaju da će 20 do 30 odsto kredita vezanih za evro valutu da bude zamenjeno dinarskim kreditima.

Interesovanje građana za uzimanje evro kredita je generalno u padu, pre svega zbog sve izraženijeg rizika promene kursa, pa pojedine banke ne očekuju da će nove mere Narodne banke Srbije (VIDEO), koje stupaju na snagu 1. jula, uticati značajno na pad dosadašnjeg nivoa plasmana njihovih evro pozajmica.

Neke banke su već prilagodile kreditnu ponudu novim merama NBS, te će građanima ponuditi dinarske kredite, sa prihvatljivijim uslovima od dosadašnjih, istakli su bankari danas u izjavama za Tanjug.

Oni navode da će nove mere najviše pogoditi građane koji nameravaju da podignu kredit u evrima, jer je propisano obavezno učešće od 30 odsto za sve evro-kredite, pa čak i za auto-kredite koji se odnose na kupovinu Fijatovog "punta" uz subvenciju države.

Prema rečima šefa službe za upravljanje ponudom stanovništvu u Čačanskoj banci Miroslava Marinkovića, ta banka se u potpunosti prilagodila novim okolnostima koje će važiti u bankarskom sektoru Srbije.

"Stupanjem na snagu nove odluke NBS od 1. jula očekujemo da se smanji tražnja za kreditima sa valutnom klauzulom i da se poveća tražnja za dinarskim kreditima. Kako sada nema dinarskih kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom, mi očekujemo da naša kreditna ponuda, koju smo prilagodili novim odlukama, startuje na vrlo zadovoljavajućem nivou", kazao je Marinković novinarima u pauzi Bankarskog dana održanom na Beogradskoj berzi.

On je dodao da u toj banci očekuju da od 20 do 30 odsto kredita vezanih za evro valutu bude zamenjeno dinarskim kreditima.

"Kreirali smo nove proizvode, kod određenih proizvoda smanjena je kamatna stopa, a kod onih koji podrazumevaju rizični plasman kamata je ostala na relativno visokom nivou", rekao je Marinković i naveo kao primer da u toj banci može da se uzme dinarski kredit na pet godina po kamatnoj stopi od 19,9 osto.

"Jedini dodatni uslov je osiguranje života kod osiguravajuće kuće. Za one koji nisu klijenti banke ta kamata ide do 24 odsto", objasnio je on.

Zamenik predsednika izvršnog odbora “Komercijalne banke” Dragan Santovac ocenio je da u Srbiji interesovanje građana za uzimanje kredita znatno opada.

"Podaci pokazuju definitivno da je zainteresovanost građana za kredite na vrlo niskom nivou, odnosno da kredite uzima onaj ko zaista mora. Ta obazrivost i uzdržljivost građana je zaista prisutna. Tako da mi ne očekujemo neku 'eksploziju' kredita, posebno prema građanima, upravo iz razloga neizvesnosti radnih mesta i ostvarivanja redovnih prihoda", kazao je Santovac.

On je dodao da je učešće loših kredita u bankarskom sektoru malo u odnosu na okruženje i ocenio da su ranije mere Narodne banke Srbije uticale su na to da se kreditno zaduženje građana zadrži pod kontrolom.

Kod preduzeća, napomenuo je Santovac, postoji jedna stabilna tražnja za kreditima, ali uglavnom za kredite za održavanje likvidnosti, jer je uočeno da se uzdržavaju od uzimanja investicionih kredita.

Član izvršnog odbora Agrobanke Bojan Zarić kazao je da oni ne spadaju u grupu banaka koje su mnogo odobravale dugoročne kredite građana indeksirane u evrima, pa zbog toga mere NBS tu banku, ali ni njene klijente, neće mnogo pogoditi.

On je napomenuo da je češći slucaj da se hipoteke pokreću kod drugih korporativnih klijenata.

"Današnje tržište nekretnina nije ni izbliza na visini nekog realnog tržišta. U svakom slučaju, dobro je da banka ima hipotekom pokriven plasman, ali da do naplate te hipoteke ne dođe sada nego u periodu kada te vrednosti budu na nekom višem nivou", zaključio je Zarić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image